Problem z układem hamulcowym?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Jeden bęben hamuje zdecydowanie słabiej

Numer postu:#16  Postprzez morpheus1581 » Cz 23:17, 07 mar 2019

To wymieniaj cylinderki razem z przewodami tymi krotkimi od cylinderkow bo na bank ich nie ruszysz. Wymiana płynu przy okazji.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 1796
Dołączył(a): N 20:56, 12 paź 2014
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 38
Panda: rosso multijet
Imię: Marcin

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#17  Postprzez Pentium » Pt 19:05, 08 mar 2019

Moja sugestia: skoro to jest auto z 2003 roku bez ABS, to posiada przy pompie hamulcowej dwa korektory siły hamowania dla tylnej osi.
Może jeden z nich, ten zasilający koło ze słabszą siłą hamowania jest uszkodzony i stąd brak poprawy siły hamowania pomimo wymiany elementów przy osi tylnej.
Pentium
Bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 156
Dołączył(a): Wt 19:56, 17 lip 2012
Lokalizacja: Kępno
Wiek: 57
Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#18  Postprzez marro » Pt 19:30, 08 mar 2019

Dzięki Forumowicze za rady i sugestie. Dziś znalazłem trochę czasu i rozebrałem bębny. I chyba wszystko jasne. Po stronie słabo hamującej jest mokro pod gumową osłoną jednego tłoczka. Zawaliłem, że nie sprawdziłem tego przed przeglądem ale auto hamowało bezproblemowo. Wymienię dwa cylinderki i mam nadzieję, że będzie po sprawie. Oczywiście dam znać, jak sprawa się zakończy, Jeszcze raz dzięki.
marro
Świeżak
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 21:40, 07 mar 2019
Lokalizacja: kraków
Panda: mk2 1.1 54 KM
Imię: marek

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#19  Postprzez marro » Cz 16:14, 14 mar 2019

Niestety lipa!
Wymienione cylinderki i szczęki i nadal ten sam efekt. Lewy tył zdecydowanie słabszy od prawego. Kolega Pentium ma pewnie rację z tą pompą... :(
marro
Świeżak
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 21:40, 07 mar 2019
Lokalizacja: kraków
Panda: mk2 1.1 54 KM
Imię: marek

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#20  Postprzez arnold » Cz 17:38, 14 mar 2019

Nie pompą tylko regulatorem który do niej jest przykrecony, właściwie dwa tam są, Gdyby to miała być pompa to miałbyś problem z przednim kołem po przekątnej. Ale nie spotkałem się z tym nigdy. Ale problem z odpowietrzeniem tylnego koła mógłby na to wskazywać. Jeszcze można na wszelki wypadek spojrzeć czy przewód elastyczny przy kole nie pęcznieje przy hamowaniu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz
 
Posty: 1138
Dołączył(a): So 17:22, 16 sie 2014
Lokalizacja: Gliwice
Panda: 1.1 actual 2004
Imię: Arnold

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#21  Postprzez adam1965 » Cz 19:34, 14 mar 2019

Ja miałem kilka przypadków że z zewnątrz wężyk wyglądał dobrze a w środku się rozwarstwił i zatykał przlot.
Im mocniej się naciskało na pedał hamulca tym bardziej się zatykał.

Ręczny hamował dobrze i równo a nożny kiepsko przez tego wężyka.
adam1965
Stały bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): Pt 7:43, 29 wrz 2017
Lokalizacja: Małopolska
Panda: 1.1
Imię: Adam

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#22  Postprzez arnold » Cz 20:14, 14 mar 2019

Ja częściej się widywałem z tym że rozwiarstwiony przewód nie pozwalał na powrót płynu. Ale wszystko jest możliwe.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz
 
Posty: 1138
Dołączył(a): So 17:22, 16 sie 2014
Lokalizacja: Gliwice
Panda: 1.1 actual 2004
Imię: Arnold

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#23  Postprzez marro » Cz 21:45, 14 mar 2019

Przyglądnę się temu wężykowi.
Mam ręczną pompkę próżniową, która m.in. służy do odpowietrzania układów hamulcowych. Czy macie pomysł jak jej użyć do zdiagnozowania drożności przewodów hamulcowych między pompą hamulcową a cylinderkami w bębnach? Czy tempo odpowietrzania(przy użyciu tej pompki próżniowej) po "zdrowej" stronie będzie większe niż po stronie "chorej". Na logikę, tak być powinno. Ale jak dojść do tego, czy przytkane są przewody hamulcowe czy króciec w pompie hamulcowej(jeśli w ogóle to się zdarza). Z góry dzięki za odpowiedzi.
marro
Świeżak
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 21:40, 07 mar 2019
Lokalizacja: kraków
Panda: mk2 1.1 54 KM
Imię: marek

Re: Problem z układem hamulcowym?

Numer postu:#24  Postprzez adam1965 » Cz 22:12, 14 mar 2019

Jak ci szło odpowietrzanie?
Płyn leciał podczas odpowietrzania czy z problemami?
Wężyk można przedmuchać z obu stron.

Ja zaciśnięcie węża zauważyłem właśnie podczas odpowietrzania .
Po pompowaniu pedałem hamulca i odkręceniu odpowietrznika płyn miał problemy z wypłynięciem z odpowietrznika.
Potem to oglądałem gdy go rozciąłem wzdłuż dla sprawdzenia.

Ale możesz też odkręcić korektor siły hamowania i na jego miejsce wkręć przewód hamulcowy który do niego dochodził.
I zobaczysz czy będzie płyn przepływał.
Jeżeli tak to korektor do wymiany.
adam1965
Stały bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): Pt 7:43, 29 wrz 2017
Lokalizacja: Małopolska
Panda: 1.1
Imię: Adam

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości