Podwyższenie Pandy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Podwyższenie Pandy

Numer postu:#1  Postprzez Marchew » Cz 12:41, 09 mar 2017

Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś nad podwyższeniem swojej Pandy która i tak ma dość spory prześwit jak na tą klasę autka wynoszacy 15cm ale ja myślałem żeby dodać jej jeszcze troszkę. Myślałem o jakiś wyższych sprężynach bo skoro są obniżające te 2-3cm na allegro to wydawało mi się że podwyższające też znajdę niestety nie znalazłem. Najrpościej wydaje mi się zastosować wyższe opony.

Panda standardowo stoi na 155/80R13 co daje wysokość opony na poziomie 124mm
Ciekawym pomysłem po kilku obliczeniach wydaje się zastosowanie rozmiaru 165/80R13 co da nam wysokość opony na poziomie 132mm i szerokość większą o 1cm. Myślicie że coś takiego się sprawdzi? Autko podniesie się o 8mm. Trochę niewiele.

A może pójść dalej i zastosować felgę 14" która sama w sobie już jest wieksza i da nam plus 12mm wyżej przy tym samym rozmiarze czyli 165/80.

Stosując rozmiar 165/80R14 Panda stanie jeszcze wyżej. Różnica między standardowym kołem 155/80R13 w prześwicie wynosi teraz 132mm (wysokość opony) + 12mm (dodatkowa wysokość przy zastosowaniu felgi 14")-124 (koło standardowe w rozmiarze 155/80R13) =20mm czyli autko będzie stało wyżej o 2cm.

A może pójść ktok dalej? Myślę, chodź nie jestem pewien, że może by się dało upchnąć ten dodatkowy centymetr na szerokość i dać rozmiar 175 a do tego wysokość 80 na feldze 14" co da nam 140mm wysokości opony, w sumie 16mm wyżej od standardu plus różnica między wielkością flgi 13" i 14" 12mm czyli w sumie Panda stała by w teori wyżej o 28mm co da nam prześwit na poziomie prawie 18cm a to już sporo i można śmiało jechać w lekki teren czy śnieg.

Co o tym myślicie? A może macie inne pomysły tudzież sprawdzone sposoby by podnieść pandę te kilka cm do góry.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Marchew
Świeżak

Panda: II
Imię: Krystian

Re: Podwyższenie Pandy

Numer postu:#2  Postprzez Albercik » Cz 14:09, 09 mar 2017

po 1. wyższy profil opony to spore przekłamanie na prędkościomierzu
po 2. prowadzenie takiego auta będzie mizerne (wręcz niebezpieczne)
po 3. panda ma i tak wysoki profil opony, więc dając jeszcze wyższy - będzie bardziej podskakiwała na nierównościach
po 4. tak wysoki profil (165/80R14) będzie Ci tarł o nadkola
po 5. przy wietrze bocznym nie opanujesz auta na drodze
po 6. żaden ubezpieczyciel nie wypłaci Ci nawet grosza odszkodowania bo będziesz miał rozmiar kół niezgodny z homologacją, więc tak jakbyś jechał niesprawnym technicznie autem.

jak chcesz dać Pandę wyżej - pokombinuj z zawieszeniem od 4x4
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#3  Postprzez morpheus1581 » Cz 14:17, 09 mar 2017

Jak zwykle Tomasz rozwinął temat. :D.
Nie rób z Pandy wozu drabiniastego kolego Marchew
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#4  Postprzez Albercik » Cz 14:24, 09 mar 2017

e tam, rozwinął od razu... po prostu staram się wyperswadować koledze idiotyczny pomysł ;)

samo podwyższenie czasem jest wymuszone przez warunki (praca, miejsce zamieszkania), ale szczerze mówiąc - chyba bym kupił drugą Pandę, albo sprzedał swoją i kupił inną, ale z napędem na cztery łapy...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Powrót do Mechanika - problemy techniczne