Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś nad podwyższeniem swojej Pandy która i tak ma dość spory prześwit jak na tą klasę autka wynoszacy 15cm ale ja myślałem żeby dodać jej jeszcze troszkę. Myślałem o jakiś wyższych sprężynach bo skoro są obniżające te 2-3cm na allegro to wydawało mi się że podwyższające też znajdę niestety nie znalazłem. Najrpościej wydaje mi się zastosować wyższe opony.
Panda standardowo stoi na 155/80R13 co daje wysokość opony na poziomie 124mm
Ciekawym pomysłem po kilku obliczeniach wydaje się zastosowanie rozmiaru 165/80R13 co da nam wysokość opony na poziomie 132mm i szerokość większą o 1cm. Myślicie że coś takiego się sprawdzi? Autko podniesie się o 8mm. Trochę niewiele.
A może pójść dalej i zastosować felgę 14" która sama w sobie już jest wieksza i da nam plus 12mm wyżej przy tym samym rozmiarze czyli 165/80.
Stosując rozmiar 165/80R14 Panda stanie jeszcze wyżej. Różnica między standardowym kołem 155/80R13 w prześwicie wynosi teraz 132mm (wysokość opony) + 12mm (dodatkowa wysokość przy zastosowaniu felgi 14")-124 (koło standardowe w rozmiarze 155/80R13) =20mm czyli autko będzie stało wyżej o 2cm.
A może pójść ktok dalej? Myślę, chodź nie jestem pewien, że może by się dało upchnąć ten dodatkowy centymetr na szerokość i dać rozmiar 175 a do tego wysokość 80 na feldze 14" co da nam 140mm wysokości opony, w sumie 16mm wyżej od standardu plus różnica między wielkością flgi 13" i 14" 12mm czyli w sumie Panda stała by w teori wyżej o 28mm co da nam prześwit na poziomie prawie 18cm a to już sporo i można śmiało jechać w lekki teren czy śnieg.
Co o tym myślicie? A może macie inne pomysły tudzież sprawdzone sposoby by podnieść pandę te kilka cm do góry.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.