Klimatyzacja słabo chłodzi

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Klimatyzacja słabo chłodzi

Numer postu:#1  Postprzez bambrys » Cz 15:20, 24 maja 2012

Witam
Panowie mam problem z klimą, a mianowicie od zeszłego roku klima zaczęła mi słabo chłodzić, ale ten trend utrzymuję się od paru lat z roku na rok coraz słabiej. Kiedy kupiłem samochód dmuchało powietrze o temp. 3 stopnie, po roku ok 4-5 stopni, po następnym 6-7 a w zeszłym 8-9, a w tym to już 9-10 stopni. Oczywiście klima co roku odgrzybiana i wymieniany filtr przeciwpyłowy, a co dwa lata uzupełniany środek chłodniczy. W tym roku właśnie zaczęło mi dmuchać tak 9-10 stopni pomyślałem, że pewnie trochę środka uciekło bo to normalne i już prawie dwa lata od poprzedniego napełniania, ale tu zdziwienie u mnie bo gazu wchodzi 500 gram, a odzyskało 460gram czyli klima była nabita gazu nić nie ucieka czyli dobrze no, ale coś jest nie tak . Temperatura dalej 9-10 stopni leci z nawiewów tak jak sprzed nabicia . Może ktoś się orientuje co może być nie tak ?? Patrzyłem na necie, ale żadnych ciekawych tematów nie znalazłem wiem, że są dwa czujniki jeden temperatury i on załącza sprężarkę i kontroluje jak długo ma ona chodzić, a drugi od ciśnienia. Proszę o porady może ktoś ma podobny problem i go już rozwiązał?? Pozdr
Ostatnio edytowano Cz 11:29, 03 mar 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Brak przecinków
Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Re: klimatyzacja słabo chłodzi

Numer postu:#2  Postprzez bunio14 » Pn 15:04, 28 maja 2012

bambrys napisał(a): wiem że są dwa czujniki

Czy jeden z nich jest nad skrzynia biegow, za tym okraglym oczkiem? Moze sie zasyfil albo cos i podaje sfalszowane dane?
Zobacze co bedzie u mnie, jade do nabicia/odgrzybiania do Fiata to sie wypowiem pozniej
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#3  Postprzez Zwierzak » Pn 15:35, 28 maja 2012

Z moich obserwacji wynika tak, że uzupełnianie freonu jest totalnie bez sensu i jest to trzaskanie jeleni w rogi. Sprawa wygląda tak, że jeśli jest za mało freonu to albo rzeczywiście go ubywa co = się nieszczelność układu ( jeśli zakład sprawdza próżnią w ciągu kilku minut i mówi, że samochód jest szczelny od razu go dyskwalifikuje w moich oczach ), albo freonu nie ubywa, a warsztat robi czary-mary i klient płaci dodatkowe PLN.

Co do wydajności układu to z wiekiem samochodu starzeją się 3 rzeczy mające wpływ na wydajność: sprężarka, chłodnica (skraplacz) i zawór rozprężny. Obejrzyj w jakim stanie masz chłodnicę - wypadnięte lamele, błoto, folia, karton może pogarszać wydajność układu.

W manualnej klimatyzacji są 3 czujniki kontrolujące przebieg chłodzenia:
1. eletryczny kontrolujący ciśnienie i jest podłączony do do sterownika silnika - od wersji 3.6 FES można sobie sprawdzić
2. czujnik oblodzenia parownika - sprawdza czy parownik nie zamarzł i jak co powoduje wyłączenie sprężarki
3. zawór rozprężny dostosowuje stopień swojego otwarcia do temperatury - funkcja czysto mechaniczna

Dodatkowo sprężarka klimatyzacji dostosowuje skok tłoków do potrzebnego ciśnienia.

W wersji automatycznej dochodzi kontrola temperatury wnętrza oraz zewnętrznej.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#4  Postprzez kupusso » Pn 11:10, 06 sie 2012

Nie chce zakładać nowego tematu, a interesuje mnie jaka jest pojemność układu klimatyzacji? Ile do pandy wchodzi czynnika?
Zakładam, że nie więcej jak 500-550g, ale chciałbym wiedziec dokładnie.
kupusso
Specjalista

Panda: Leon 5F
Imię: Paweł

Numer postu:#5  Postprzez bambrys » Pn 20:50, 06 sie 2012

wchodzi 500 gram
Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#6  Postprzez t-przemek » Pn 23:26, 06 sie 2012

Dokładnie 500 +/- 40 gram, przynajmniej tak mam w katalogu
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#7  Postprzez kupusso » Wt 3:15, 07 sie 2012

Dzięki Panowie :ok:
Tak przypuszczałem, że ok 500 gramów
kupusso
Specjalista

Panda: Leon 5F
Imię: Paweł

Numer postu:#8  Postprzez Ros0mak » Pn 22:51, 29 lut 2016

Koledzy orientujecie się jaka jest graniczna najniższa temperatura otoczenia przy której załącza się klima?
Tzn. teraz jak jest zima i te powiedzmy 2 do 5st.C. to u mnie klima się nie włącza. Zapala się kontrolka, ale nie ma charakterystycznego stuknięcia, dźwięku załączenia sprężarki.
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?f=45&t=8438
Ros0mak
Stały bywalec

Panda: 1.1 Activ 2007, I rej.2008, Hatchback City, Klima, C.Zamek, Alarm
Imię: Marcin

Re: Klimatyzacja słabo chłodzi

Numer postu:#9  Postprzez tek7 » So 1:42, 05 mar 2016

Witam, może to bez sensu co napiszę ...ale może do zimnego powietrza dostaje się ciepłe powietrze z nagrzewnicy? Może po prostu zacięła się jakaś zasuwka? W seicento był zawór na nagrzewnicy odcinający dopływ płynu chłodniczego - a w Pandzie do nagrzewnicy cały czas dochodzi płyn chłodzący ... a ciepło odcina zasuwka? Czy mam rację?
Ostatnio edytowano So 16:10, 05 mar 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki. Proszę przestrzegać Pkt.11 Reg.Forum
tek7
Świeżak

Panda: 1,2 van
Imię: maciej

Powrót do Mechanika - problemy techniczne