Nie pracuje wentylator nawiewu.

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Nie pracuje wentylator nawiewu.

Numer postu:#1  Postprzez kane » N 22:25, 24 sie 2014

Przedwczoraj jadąc pandziochą poczułem przez moment zapach palonego plastiku i lekki dymek z nawiewu (wentylator pracował na 1 biegu). Z początku myślałem, że mi się zdawało ale po chwili spostrzegłem iż nie pracuje wentylator i nie pomaga przełączenie na 4 bieg. Na drugi dzień (ponieważ od dłuzszego czasu słychać było coraz bardziej "świerszcza") wymontowałem i rozebrałem silnik dmuchawy, oczyściłem i przesmarowałem łożyska ślizgowe i sprawdziłem bezpośrednio podłączajac z aku - OK. Po zamontowaniu oczywiscie nadal nie działał szukajac w skrzynce bezpieczników w komorze silnika znalazłem przepalony bezpiecznik 30 A (F8), po wymianie pracował poprawnie około pół godziny (próbowałem na wszystkich biegach) i... znowu przepalonay 30A !. Ponownie nie wymieniałem bo chyba problem leży gdzie indziej - pomocy co może być przyczyną??? :?:
kane
Świeżak

Panda: 1.3 multijet 70KM
Imię: Piotr

Re: Nie pracuje wentylator nawiewu.

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Pn 0:29, 25 sie 2014

Możliwe że rezystor dmuchawy, który znajduje się za schowkiem w rurze dostarczającej powietrze do dmuchawy.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez OsiemKilo » Pn 22:02, 25 sie 2014

Winny może być sam wentylator.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#4  Postprzez kane » Śr 20:59, 27 sie 2014

Na dzień dzisiejszy problem ustąpił ale po kolei: rezystor dmuchawy ogladałem przy demontażu wentylatora zarówno od strony nóg pasażera jak i przez otwór po zdemontowanym wentylatorze i wygladał jak najbardziej OK. Czysty bez śladów nadtopienia izolacji drutu oporowego - zresztą z tego co doczytałem na forum pierwszy powinien zadziałać termik zabezpieczajacy rezystor. Wentylator tak samo podpiąłem bezpośrednio z akumulatora dość cienkim drutem i pracował na pełnych obrotach kilkanaście minut i nic praca OK, druty zimne, żadnego większego iskrzenia na szczotkach.
Dzisiaj podjechałem i kupiłem w motoryzacyjnym bezpiecznik 30 A (bo nie chciałem zakładać o innych parametrach) załozyłem na próbę i dzisiaj pracowała wentylacja poprawnie (specjalnie wypróbowałem wszystkie stopnie obrotów).
Nie wiem czy to już ostateczny koniec kłopotów ale dziękuje za zainteresowanie i pomoc, gdyby sytuacja powtórzyła to się odezwę.
kane
Świeżak

Panda: 1.3 multijet 70KM
Imię: Piotr

Numer postu:#5  Postprzez riot » N 18:33, 31 sty 2016

Odgrzebane...
Wentylator raz działa, raz nie działa na żadnym biegu. Zdemontowałem wiatrak po ciężkich bojach.
Widzę ten zielony rezystor przez otwór po wentylatorze ale jak go wyciągnąć?? Tam jest jakaś kostka, śruby? Ledwo sięgam do niego od tej strony. Jak to ogarnąć?
Sprawdzałem pokrętło nawiewu i wydaje się ok.

Drugie pytanie: Można ten wiatrak jakoś rozebrać?
Ostatnio edytowano Pn 14:01, 01 lut 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Drobne literówki.
riot
Świeżak

Panda: 1.1 actual

Numer postu:#6  Postprzez hazi_k » Pn 14:17, 01 lut 2016

Można. Nie jest to problematyczne. Przy okazji możesz sprawdzić w jakim stanie są pierścienie ślizgowe oraz komutator i szczotki (koniecznie muszą być miedziane- z węglowych wydziela się pył który później wraz z powietrzem wędruje do Twoich płuc kolego). Sam ponad rok temu rozbierałem wentylator w mojej Pandzie ponieważ doskwierało mi piszczenie podczas jego pracy.
A tutaj manual:
:arrow: viewtopic.php?f=7&t=6476
:arrow: viewtopic.php?f=7&t=1672

Używanie opcji :szukaj: nie boli :P
hazi_k
Specjalista

Panda: 1.1 Actual
Imię: Krzysiek

Powrót do Elektryka - problemy techniczne