BSI proszę o pomoc

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

BSI proszę o pomoc

Numer postu:#1  Postprzez michalorzech » Cz 14:58, 15 maja 2014

Witam, opiszę mój problem od początku. W dniu wczorajszym, podczas wejścia do auta zaczęły się dziać następujące rzeczy tj: mruganie postojowych, mruganie kierunkowskazów, mimo wyłączonych wycieraczek one pracowały w rytm migania świateł, podczas włączenia świateł mijania wycieraczka tylna pracowała a gdy chciałem włączyć dmuchawę, przerywała ona ciągle. Po przestudiowaniu wszystkich możliwych tematów na forum zacząłem czyścić styki masy. Po ponownym podłączeniu akumulatora wycieraczki światła dmuchawa zaczęły poprawnie pracować natomiast problem: światła awaryjne. Nie można ich wyłączyć. Tak więc w dniu dzisiejszym zacząłem doszukiwać się problemu w komputerze sterującym przekaźnikiem. Wszystkie kotki powyjmowałem i założyłem na nowo. Nic nie pomogło. Ale zauważyłem że przekaźnik dalej pracuje gdy jest tylko podłączony główny + zasilania oraz wtyczka M001L - 12 stykowa( tam gdzie jest masa dla sygnałów analogowych). I teraz najważniejsze, co może być powodem? Zwarcie? Uszkodzony komputer? Przekaźnik uszkodzony? Czy jest możliwość zresetowania ustawień komputera czy może też komputer przeszedł w stan awaryjny? Co mógłbym jeszcze sprawdzić? Z góry dziękuje za pomoc.
michalorzech
Świeżak

Panda: 1.1 2004r
Imię: Michał

Re: BSI proszę o pomoc

Numer postu:#2  Postprzez AdaMs » Pt 0:43, 16 maja 2014

Ciężko mi konkretnie pomóc, ale w pandzie problemy z elektryką dzieją się gdy ma problem z masą lub ma słaby akumulator. Jeżeli poczytałeś sporo tematów, to wiesz że kabel masowy lubi sobie przegnić. Spróbuj na kilka godzin odpiąć klemy z akumulatora.

A alarmu nie masz? W poprzednim aucie uszkodzona centralka powodowała, że świeciły mi kierunkowskazy cały czas.
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez Dorian1.1 » Pt 6:18, 16 maja 2014

może to śmieszne ale ja bym radził naładować akumulator :D Te kompy wrażliwe są bardzo na niskie zasilanie.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#4  Postprzez krzysztof80 » So 14:55, 17 maja 2014

Sprawdź stan akumulatora i jego ładowanie, jeśli jest ok to body computer mógł zaszaleć- podpięcie pod program powinno ta wątpliwość rozwiać :D
krzysztof80
krzysztof80
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 54KM Active /Punto Evo Dynamic
Imię: Krzysztof

Powrót do Elektryka - problemy techniczne