problem z elektryka

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

problem z elektryka

Numer postu:#1  Postprzez hypnos » N 18:18, 28 lip 2013

Witam,
Wczoraj pojechałem( ok. 15 min jazdy) i samochod został na ok. 4 godz. Po przyjściu próbowałem odpalić ale rozrusznik nawet nie zakręcił kontrolki zaczęły migać kontrolka od temp. silnika poszła w góre i w dół nie dzialam nawet zamek centralny, odpaliłem go na pych. i jakoś dojechałem do domu choć na swiatłach zgasł bo był na biegu jałowym. Na noc podłączyłem do prostownika (nie wiem czy dobrze laduje bo prostownik pożyczony). Dzisiaj próbowałem ale nadal nie kręci rozrusznikiem światła migają długie nie działają szyby el. działają słychać jakieś dzwięki z ze skrzynek z bezpiecznikami (coś jak dzwięk migacza), może ktoś z Was ma jakiś pomysł co to może być. Akumulator jest od nowości więc ma prawie 6 lat wcześniej nic z nim się nie działo.
hypnos
Świeżak

Panda: 1,1
Imię: Piotr

Re: problem z elektryka

Numer postu:#2  Postprzez bartus2737 » N 20:35, 28 lip 2013

Sprawdź akumulator, ja swojego już dawno wymieniłem... Ale żadnych dziwnych dźwięków ze skrzynki bezpieczników nie słyszałem, więc może to może jakieś zwarcie? Ja miałem objawy skaczących kontrolek i nierównej pracy (też choinka światełek na liczniku)- winna była przez cewka, ale nie wiem czy twoje objawy są takie same.
bartus2737
Wymiatacz

Panda: 1.1 2008 rok Błękitna :)

Numer postu:#3  Postprzez Romix13 » N 21:26, 28 lip 2013

hypnos napisał(a):....Akumulator jest od nowości więc ma prawie 6 lat wcześniej nic z nim się nie działo.

Zmierz napięcie na akum. w stanie spoczynku powinno być nie mniejsze niż 12,5V inaczej masz rozładowany lub uszkodzony, najpierw spróbuj go naładować solidnie lub jak masz możliwość pożycz od kogoś drugi na chwilę i podmień. Jak dalej będą takie jaja sprawdź kable masowe w komorze silnika, zwłaszcza ten do ramy pod podstawą akumulatora czy nie jest wewnątrz izolacji przeżarty. Jeśli kabel będzie ok to pomyślimy dalej... 8)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#4  Postprzez hypnos » N 22:05, 28 lip 2013

wieczorem odpaliłem go na kablach bez problemów więc jutro kupuje akumulator, mam nadzieje że wszystko będzie ok.
hypnos
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez Pentium » N 22:18, 28 lip 2013

W tak dużych temp. zewnętrznych aku potrafi nagle paść, miałem tak w 2007 jeszcze w Seicento, przyjechałem ponad 300 km na wczasy w temp. ok. 30 stopni w sobotę, w poniedziałek rano chcę odpalić, a tu zero prądu, kontrolki nawet nie błysły, najpierw myślałem że ukradli mi aku :shock: doładowałem 2 godziny zasilaczem od telewizora przenośnego :idea: prądu wystarczyło na odpalenie celem dojazdu po nowy aku, stary miał już 7 lat. Wtedy przekonałem się, że akumulator nawala nie tylko zimą, ale również w pełni lata.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#6  Postprzez hypnos » Pn 18:22, 29 lip 2013

No akumulator już zmieniony i wszytko jest ok, dzieki za odowiedzi
hypnos
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez Romix13 » Wt 21:03, 30 lip 2013

Czyli problem rozwiązany :ok: (padnięty aku.) :ok:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Elektryka - problemy techniczne