Mastertoon napisał(a):No i jeszcze warto wspomnieć iż wycieraczki z przodu zwalniają czy zatrzymują się gdy samochód staje, a gdy ruszymy wracają do ustawionej prędkości.
Pentium napisał(a):Z dużym prawdopodobieństwem wszystkie Pandy mają tak samo skonfigurowaną pracę wycieraczek, niezależnie od wersji, czy to "bida", czy "Wypasiona". Podaję na przykładzie mojego Pandolota, czyli Actual 2007 - bida (ale już nie teraz po uzupełnieniach)
1- przy włączonych przednich wycieraczkach obojętnie na którym cyklu: przerywana, ciągła wolna, ciągła szybka:
- wrzucenie wstecznego biegu załącza tylną wycieraczkę na pracę ciągłą i jest to logiczne, w chwili jazdy tyłu potrzebujesz mieć oczyszczaną na bieżąco tylną szybę:
- w czasie jazdy włączenie tylnej uruchamia ją w cykl przerywany z rytmie zsynchronizowanym z przednimi w rytmie 2/1, czyli tylna macha raz na dwa machnięcia przedniej, w/g mnie więcej nie trzeba, w końcu patrzysz do przodu, a do tyłu sporadycznie i jeszcze są lustra boczne.
2 - przy włączonym wstecznym biegu, chwilowe włączenie na jeden ruch, czyli dźwignią do góry włącza tylną również na jeden ruch.
3 - jazda z włączonymi wycieraczkami w pracy ciągłej - zmniejszenie prędkości poniżej ok. 5 km/h i zatrzymanie powoduje przejście do pracy przerywanej - również logiczne i bardzo fajne, w końcu przy zatrzymaniu nie potrzeba, żeby machało cały czas, wystarczy oczyszczenie szyby co parę sekund.
4 - w czasie jazdy włączenie dźwignią do góry na jeden ruch powoduje jedno szybkie machnięcie i drugie wolne wykańczające - świetna rzecz zwłaszcza przy mijaniu się w ciężarówką wzbijającą kurtynę wodną z jezdni (gdy deszcz już nie pada, lub bardzo słabo.
5 - spryskiwanie szyby przedniej i tylnej - włączenie wycieraczek po 0,5 sekundy na 4 lub 5 ruchów(nie pamiętam dokładnie), potem po ok.5 sek. jeden ruch ścierający resztki ściekające z góry.
Mam nadzieję, że wymieniłem wszystkie konfiguracje pracy wycieraczek, to samo można wyczytać w podstawowej instrukcji obsługi
samochodu. Jak dla mnie praca wycieraczek jest skonfigurowana w miarę optymalnie, sprawdza się dobrze w codziennej eksploatacji.
Powrót do Elektryka - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości