Przymierzam się do założenia centralnego zamka do mojej Pandy Jak już wstępnie zaglądałem posiadam body komfortu (chyba tak to się zwie) a konkretniej takie jak na tym zdjęciu:
Czyli jak rozumiem moje body powinno obsłużyć fabryczny centralny zamek (otwieranie z kluczykiem). Na allegro znalazłem ofertę kompletu zamków ( http://allegro.pl/fiat-panda-zamek-zamk ... 45062.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) i wg schematu z instrukcji serwisowej pandy wychodzi, że są one podłączone bezpośrednio pod body czyli teoretyczni nie potrzebuje żadnych dodatkowych centralek. Tylko nie za bardzo wiem jak rozszyfrować poszczególne złącza w body i piny w kostkach. Jest gdzieś jakaś szczegółowa rozpiska poszczególnych gniazd i pinów ?
I przede wszystkim czy dobrze kombinuje?
Ostatecznie na razie wystarczy mi zamek centralny z kluczyka. Pilot aż tak bardzo nie jest mi do szczęścia potrzebny
Potrzebuje komplet zamków, wiązkę kabli i wpinam je pod którąś wtyczkę w body i zamek centralny powinien śmigać ?
Jutro sobie w takim razie ściągę tego "eLearna" Trochę zabawy z tymi zamkami chyba będzie jednak za około 120-130 zł można sobie chociaż trochę ułatwić życie, a pilot do zamka zainstalować ew w przyszłości
Dobrze myślisz
A jeśli chcesz zrobić jak fabryka to te zamki co masz + wiązki + pewnie jedna kostka (bo u mnie brakowało) + przelotki no i piny do kostek ale musisz posprawdzać czego Ci brakuje hm i jeśli tak zrobisz to na pewno koszta nie zamknął sie w 130 za same wiązki to pewnie zapłacisz ok. 200 zł
Ja miałem u siebie 100m kabla więc go właśnie wykorzystuję i robię z niego wiązki
No tak, nie będzie to oryginalna wiązka, ale raczej takowa nie jest konieczna
Swoją drogą poszukam jeszcze oryginalnej wiązki to może i by do drzwi doprowadziło się również inne
"duperele"
Osobiście nie do końca wiem nawet jaką mam wersje Pandy czy Actual czy Active
wg tej strony http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=8" onclick="window.open(this.href);return false; mam wersje Active ponieważ są dwie poduchy, lakierowane zderzaki i instalacja radiowa (tu jest małą nieścisłość bo jest tylko na przód), ABS...
Jak centralny będzie niefabryczny to nie ma sensu podłączać go do body.
Kup sobie kasety zamków http://allegro.pl/fiat-panda-zamek-zamk ... 45062.html, połącz je wszystkie ze sobą i podłącz do jakiejkolwiek centralki sterującej CZ z allegro. Będziesz miał sterowanie z pilota. Podłączenie do body to nie jest taka prosta sprawa.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Kolego nie potrzebujesz ani tego gotowego zestawu za 350zł bo to też nie jest rozwiązanie fabryczne, ani też centralki z siłownikami, której link podałeś bo siłowniki są w kasetach zamków.
i kabla 2 żyłowego trochę. W każdej kasecie jest silnik. Wyprowadzasz z niego przewody na zewnątrz i montujesz jakąś złączkę. Wszystkie wyprowadzone kable łączysz ze sobą ( w takim sensie, że plusy z plusami a minusy z minusami) i na końcu podłączasz je do 2 kabli ze sterownika. I tyle.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Wszystko fajnie ale żeby podpiąć te siłowniki z linku co podałeś trzeba rzeźbić w tapicerce drzwi ktoś na forum to robił poszukaj. Możesz wykorzystać gotową wiązkę (ja tak zrobiłem) a siłowniki leżą w domu
Czarne przewody te co idą na zdjęciu w górę? To są druciki które wpina się w klamkę od tapicerki drzwi jak pociągniesz za drucik to zamek się otworzy
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Wiązki kabli dasz radę zrobic też będę kupował same kasety do Pandarii, a centralkę taką co wybrałeś z alarmem tylko, że samą centralkę i taki też pilot, z Łodzi oni są, maja bdb przedmioty, powinieneś byc zadowolony.
Taki sam pilot chcę kupic, fajnie się prezentuje.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Camcioo, siłowniki z takiego zestawu gotowego poszły by "out" na rzecz gotowych kaset z pandy Nie ma sensu się męczyć z ich instalacją, jeżeli można w rozsądnej cenie kupić gotowe kasety.
No moim zdaniem te zestawy mają najrozsądniejsze piloty... te tanie za 30-40 zł wyglądają dość delikatnie...