paw123los napisał(a):Koledzy,
1. W mojej Pandzie krańcówka jest zamontowana tylko przy drzwiach kierowcy, rozumiem że aby podpiąć resztę drzwi wystarczy podpiąć krańcówki w szereg z istniejąca. Pytanie jednak jak to jest rozwiązane w samochodach gdzie jest Licznik z emotion i on wie które drzwi są otwarte ? to się jakoś wpina wtedy w cana ?
Zwierzak napisał(a):1. Tak jak kolega wyżej pisze możesz spiąć wszystkie krańcówki równolegle. Co do licznika emotion to jest to rozwiązane tak, że każda krańcówka jest połączona indywidualnie z body i z body sygnał leci już CANem do licznika. W podstawowej wersji body jest pomięte.
Zwierzak napisał(a): 2. Wszystkie modele mają CAN, jednak w zależności od wersji jest on różnie rozbudowany.
Zwierzak napisał(a):3. Ten alarm jest przeznaczony do samochodu z fabrycznym centralnym i fabrycznym pilotem, a nie odwrotnie.
Ale rozumiem, że nie jest to wprost do zweryfikowania co obsługuje a czego nie tak ? nie da się tego sprawdzić interfejsem ?Zwierzak napisał(a):4. Teoretycznie możesz sprawdzić po numerze części w programie eper. Praktycznie większość body obsługuje więcej wyposażenia niż podaje program.
Zwierzak napisał(a):Jeśli chodzi Ci o jakieś proste rzeczy typu wspomaganie, licznik emotion czy fabryczne radio to chyba każdy model je obsłuży.
Co do sterowania zamka pilotem fabrycznym czy elektryczną klamkę bagażnika to w modelach body M10 i M20 brakuje elementów na płycie, ale idzie to obejść.
Problemy zaczynają się kiedy chcesz jakieś powazniejsze rzeczy dołożyć jak skrzynie selespeed, nawigacje czy esp gdzie body stanowi pomost między dwoma typami magistrali i posiada dodatkowe funkcje.
paw123los napisał(a):Generalnie plany są na:
Farbyczne radio 2 din
Licznik emotion i manetki z tripem
kierownica wielofunkcyjna
centralny zamek (tego mi najbardziej brakuje - w poprzednim aucie było)
elektryczna klamka bagażnika
czujnik temperatury zewnętrznej
może wspomaganie - chociaż nie mam ciśnienia
może elektryczne szyby
Sprawdzę dzisiaj mój model body - co masz na myśli mówiąc że można pewne sprawy obejść ? chodzi o to opóźnienie na Can-ie ?
Chciałem się do tego wszystkiego jakoś mądrze przygotować bo pewnie mody będą po zimie, a nie chcę nakupować gratów które się okażą potem niemożliwe do zainstalowania.
Zwierzak napisał(a):Z tych rzeczy co wypisałeś to tylko licznik (tylko przepinasz kostkę i podłączasz TRIP), radio i wspomaganie bedzie wymagało CANa, ale powinno działać z każdą wersją body.
Zwierzak napisał(a):Bedziesz musiał zrobić osiowanie tych rzeczy po CANie co napisałem, bo bedzie licznik migał. Jak coś to pytaj w odpowiednich tematach a na pewno pomożemy Ci zamontować wszystko:)
paw123los napisał(a):
3. Czy do centralki w/w alarmu można podpiąć centralny zamek tak aby sterować z nim z pilota od alarmu ?
Vito napisał(a):W poprzedniej pandzie miałem ten alarm był montowany przez ASO przed odbiorem Pandy. Zamykanie auta z pilota działało
Powrót do Elektryka - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 40 gości