Syndrom tylnej wycieraczki

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Syndrom tylnej wycieraczki

Numer postu:#1  Postprzez riot » So 17:17, 26 mar 2016

Dziwne rzeczy dzieją się ostatnio w Pandzie mojej żony. Przy włączonych przednich wycieraczkach i wciśnięciu hamulca, uruchamia się automatycznie tylna wycieraczka. Jak puszczę hamulec to przestaje :) Gdy do tego jeszcze skręcam z włączonym migaczem, to "cykanie" w kabinie ma większą częstotliwość niż standardowo. Gdzie szukać przyczyny tych cudów? Przełącznik zespolony przy kierownicy, czy jakiś przekaźnik?
Ostatnio edytowano N 0:58, 27 mar 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki i literówki. Pkt.11 Reg.Forum. Proszę zwracać uwagę na pisownię !
riot
Świeżak

Panda: 1.1 actual

Re: Syndrom tylnej wycieraczki

Numer postu:#2  Postprzez arnold » So 17:23, 26 mar 2016

Co do hamulca to może być zwarcie w lampie z tyłu i zasilany jest obwód w body od tyłu. Może światła się żarzą z tyłu. Drugie to nie mam pomysłu.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano So 17:28, 26 mar 2016 przez arnold, łącznie edytowano 1 raz
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez morpheus1581 » So 17:27, 26 mar 2016

Drugie to sprawdź czy masz wszystkie żarówki sprawne w kierunkowskazach. Jeśli któraś żarówka się przepalila to wtedy częstotliwość cykania się zwiększa.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#4  Postprzez przetwornica » So 19:25, 26 mar 2016

Brak masy w którejś tylnej lampie, na 100% w prawej, ale sprawdź też lewą.
Jeśli włączasz światło stop, wzrasta napięcie w punkcie masy w lampie i poprzez włókno żarówki światła cofania przenosi się do body, a ten włącza tylną wycieraczkę, jeśli włączona przednia i jednocześnie bieg wsteczny - światło cofania.
Potwierdza to zwiększona częstotliwość migania świateł kierunku jazdy, co występuje gdy w ich obwodzie płynie prąd o zbyt małej wartości.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#5  Postprzez krzychux » N 0:27, 10 kwi 2016

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Mam problem z tylną wycieraczką, mianowicie wycieraczka stawała na środku szyby, więc postanowiłem ją rozebrać i wyczyścić, było tam trochę brudu i rdzy, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wycieraczka ruszyła, ale działa tylko wtedy gdy przednie są wyłączone, albo jest wbity wsteczny. Kiedy włączam wycieraczkę tylną razem z przednimi, to niezależnie, czy są włączone czasowo, czy na prace ciągłą to tylna staje w połowie szyby i co jakiś czas delikatnie się przesuwa, aż w końcu przejedzie całą szybę i wróci na miejsce. Co najlepsze słychać, że przekaźnik w body włącza się na moment i wyłącza, "nie czeka" aż wycieraczka wykona cały cykl. Czy miał ktoś może podobny problem?
krzychux
Świeżak

Panda: 2 1.3 JTDm
Imię: Krzys

Numer postu:#6  Postprzez Lukasz » Pt 18:49, 15 kwi 2016

Masa lampy tył lub zwarcie na przelotce w tylnej klapie gdzie idą wszystkie kabelki do niej z dachu.
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Imię: Łukasz

Numer postu:#7  Postprzez krzychux » N 23:19, 17 kwi 2016

Problem rozwiązany, przyczyną była wazelina robiąca zwarcie w elektronice układu sterowania, który znajduje się pod zębatkami mechanizmu wycieraczki. Po usunięciu wazeliny, której był tam nadmiar i wyczyszczeniu płytki elektronicznej wszystko wróciło do normy.
krzychux
Świeżak

Panda: 2 1.3 JTDm
Imię: Krzys

Powrót do Elektryka - problemy techniczne