Dzienne led

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Dzienne led

Numer postu:#76  Postprzez DieselJTD » Śr 17:51, 16 lis 2011

Miro napisał(a):
bartus2737 napisał(a):ale jak mie wzrok nie myli to było napisane że są bez automatu:(

Zawsze można dokupić Automat nie jest drogi :)

przeciez zwykly przekaznik wystarczy...
DieselJTD
Aktywny

Panda: 1.1 Active

Numer postu:#77  Postprzez ma16 » Śr 18:36, 16 lis 2011

6.19. Światło do jazdy dziennej (1)
6.19.1. Stosowanie
Nieobowiązkowe w pojazdach silnikowych. Zabronione w przyczepach.
6.19.2. Liczba
Dwa.
6.19.3. Układ
Brak oddzielnych wymogów.
6.19.4. Położenie
6.19.4.1. W kierunku poprzecznym: punkt na powierzchni widocznej w kierunku osi odniesienia, który
znajduje się najdalej od środkowej wzdłużnej płaszczyzny pojazdu, nie może być oddalony
o więcej niż 400 mm od skrajnej krawędzi zewnętrznej pojazdu.
Odległość między krawędziami wewnętrznymi dwóch powierzchni widocznych w kierunku
ich osi odniesienia musi wynosić co najmniej 600 mm.
Odległość ta może być zmniejszona do 400 mm, gdy całkowita szerokość pojazdu jest
mniejsza niż 1 300 mm.
6.19.4.2. W pionie: nad podłożem nie mniej niż 250 mm i nie więcej niż 1 500 mm.
6.19.4.3. W kierunku wzdłużnym: z przodu pojazdu. Warunek ten uważa się za spełniony, jeżeli
emitowane światło nie utrudnia kierowcy jazdy w sposób bezpośredni lub pośredni poprzez
lusterko wsteczne i/lub inne powierzchnie pojazdu odbijające światło.
6.19.5. Widoczność geometryczna
Poziomo: na zewnątrz 20° i do wewnątrz 20°.
Pionowo: do góry 10° i do dołu 10°.
6.19.6. Ustawienie kierunkowe
Do przodu.

(1) Instalacja tego urządzenia może być zabroniona na podstawie przepisów krajowych.

6.19.7. Połączenia elektryczne
Jeżeli występują, światła do jazdy dziennej muszą włączać się automatycznie, kiedy urządzenie
włączające i/lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
Aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej musi
być możliwa bez użycia narzędzi. Światła do jazdy dziennej muszą wyłączać się automatycznie po włączeniu świateł drogowych lub mijania, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te
wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach
czasu.
6.19.8. Wskaźnik kontrolny
Wskaźnik kontrolny załączenia nieobowiązkowy.
6.19.9. Inne wymagania
Brak.
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 30.5.2007
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
ma16
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1,1 2003 - SOLD :(
Imię: Marek

Numer postu:#78  Postprzez luq3 » Cz 8:35, 17 lis 2011

6.19.7. Połączenia elektryczne
"Aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej musi
być możliwa bez użycia narzędzi."

Czy to oznacza, że włącznik świateł dziennych jest wymagany/dopuszczalny ("musi być możliwa")? Wcześniej użytkownicy pisali że wyłącznik dziennych jest niedozwolony, dzienne powinny się zapalać po uruchomieniu pojazdu i nie powinno być możliwości ich wyłączenia.
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Panda: 2006 1.3 JTD
Imię: Leszek

Numer postu:#79  Postprzez Buziak » Cz 9:34, 17 lis 2011

"musi być możliwa bez użycia narzędzi" - włącznik świateł dziennych to właśnie takie narzędzie innym słowem jest zakaz włączników manualnych, a światło powinno zapalać się automatycznie po włączeniu silnika.
Buziak
Specjalista

Panda: actual

Numer postu:#80  Postprzez luq3 » Cz 11:41, 17 lis 2011

nie bardzo rozumiem w ustawie jest napisane, że ""aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł musi być możliwa .... "" czyli w jaki sposób to trzeba zrealizować (włącznik to raczej nie narzędzie ale może się mylę i w prawniczym bełkocie to jest narzędzie). Włączanie po zapaleniu silnika i wyłączanie po zapaleniu świateł postojowych to nie jest aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania tylko normalna praca świateł dziennych
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Numer postu:#81  Postprzez Huczas » Cz 15:27, 17 lis 2011

luq3 napisał(a):nie bardzo rozumiem w ustawie jest napisane, że ""aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł musi być możliwa .... "" czyli w jaki sposób to trzeba zrealizować (włącznik to raczej nie narzędzie ale może się mylę i w prawniczym bełkocie to jest narzędzie). Włączanie po zapaleniu silnika i wyłączanie po zapaleniu świateł postojowych to nie jest aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania tylko normalna praca świateł dziennych

czytaj całe zdanie a nie fragmenty bo nie chce mówić jacy ludzie pukający do drzwi tak robią.
Aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej musi być możliwa bez użycia narzędzi.

Prościej można powyższe zdanie napisać: "Włączanie/wyłączanie świateł do jazdy dziennej ma być automatyczne." przekręcasz kluczyk i mają się palić bez żadnego klikania, przełączania, przestawiania i inne synonimy które można wstawić w to miejsce.

Nie jest to ustawa a jedynie dziennik urzędowy UE - dla Polski to wskazówka - prawo u nas brzmi troszkę inaczej, nie zmienia się nic poza samą formą zapisu w samej ustawie. sens będzie ten sam. jak znajdę czas to poszukam.
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#82  Postprzez luq3 » Pt 8:12, 18 lis 2011

Wcześniej cytowałem całe zdanie a potem to co jest ważniejsze. Może się czepiam ale jak dla mnie to powinno być napisane że włączanie i wyłączanie świateł dziennych powinno następować bez użycia narzędzi. A jeżeli tu jest mowa że aktywacja/dezaktywacja (włączanie/Wyłączanie) funkcji automatycznego włączania musi być możliwa to ja bym tu raczej widział konieczność wyłącznika/włącznika.
Polska język trudny! Szczególnie jak się tłumaczy z obcego na nasz;)
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Numer postu:#83  Postprzez Huczas » Pt 10:31, 18 lis 2011

zapewniam że jest to napisane bardzo poprawnie i zrozumiale i nie widzę z tym problemu. koniec :offtopic:
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#84  Postprzez Worczynski » N 18:19, 20 lis 2011

Mam pytanie poza prawem :P Czy do montażu Philips Daylight w Pandzie actual naprawdę konieczne jest ściąganie zderzaka? Niech się wypowie któryś z kolegów co taką sztukę robił :) Bo na wszelakich filmach wygląda to tak, że uchwyt trzyma się na wkrętach, czyli logicznie mysląc mogłbym wiercić w zderzaku na aucie?
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#85  Postprzez karolfm » N 19:15, 20 lis 2011

Worczynski napisał(a):Mam pytanie poza prawem :P Czy do montażu Philips Daylight w Pandzie actual naprawdę konieczne jest ściąganie zderzaka? Niech się wypowie któryś z kolegów co taką sztukę robił :) Bo na wszelakich filmach wygląda to tak, że uchwyt trzyma się na wkrętach, czyli logicznie myśląc mógłbym wiercić w zderzaku na aucie?

:szukaj:
Nie Phillipsy ale może pomoże
W Dynamicu bob_test zrobił tak, Tu jest wykład:
viewtopic.php?f=9&t=1474
Ostatnio edytowano N 20:24, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
Panda, Pan nie da..
karolfm
Stały bywalec

Panda: 1.2 Active

Numer postu:#86  Postprzez Worczynski » N 19:27, 20 lis 2011

wiem, że można szukać i szukać. Ale philipsy mają zupełnie inny sposob montażu, na klips, do którego przykręcenia na oko nie trzebaby ściągać zderzaka, odmienny od wszystkich innych lamp, stąd moje pytanie w temacie.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#87  Postprzez karolfm » N 19:40, 20 lis 2011

Worczynski napisał(a):wiem, że można szukać i szukać. Ale philipsy mają zupełnie inny sposob montażu, na klips, do którego przykręcenia na oko nie trzebaby ściągać zderzaka, odmienny od wszystkich innych lamp, stąd moje pytanie w temacie.

Racja.
Najfajniej by było zdjąć zderzak wyciąć idealne szczeliny pod te blaszko-klipsy philipsa. Przymonotowanie blaszej do zderzaka/grilla nie wygląda tak fajnie. Może da się dokupić zaślepki halogenów przykręcane zamiast tych "zespawanych" ze zderzakiem??
Panda, Pan nie da..
karolfm
Stały bywalec

Panda: 1.2 Active

Numer postu:#88  Postprzez Worczynski » N 20:17, 20 lis 2011

Da się da się, tylko trzeba trochę pokombinować, a w obecnych warunkach atmosferycznych ciężko:/ wygląda na to, że zdejmę zderzak i popatrzę od środka, mam nadzieje, że nie pęknie na mrozie :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#89  Postprzez elitspro » Wt 12:32, 29 lis 2011

Koledzy, mam problem z dziennymi.
Podłączyłem wszystko zgodnie z instrukcją. Świecą dobrze, tylko po wciśnięciu hamulca światło stopu zaczyna świecić, natomiast dzienne gasną. Myślałem że źle wpiąłem się w jeden kabel (ten który ma dawać sygnał po zapłonie). Przepiąłem kabel w inne miejsce i dalej jest tak samo. No to jak obywatele, pomożecie ?
Obrazek
elitspro
Fanatyk na emeryturze

Panda: 1.1 Blue FL

Numer postu:#90  Postprzez Vito » Wt 15:31, 29 lis 2011

Do czego podłączyłeś kabel po zapłonie ?
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne