Akumulator

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Akumulator

Numer postu:#61  Postprzez Kamillo » Pt 23:33, 10 lut 2012

hm, po naładowaniu akumulatora prostownikiem skończyły się kłopoty z zapalaniem - dziś u mnie było rano -19 st C - poszedł od pierwszego przekręcenia... wygląda więc na to, że stojąc na półce akumulator był zdecydowanie bardziej rozładowany niż się spodizeałem i "podładowanie" go w czasie jazdy tak na prawde niewiele dało.
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#62  Postprzez marco80 » So 9:20, 11 lut 2012

To teraz jeszcze zależy jak długo tam leżał czyli jak bardzo głęboko się rozładował ,osobście jestem przeciwnikiem kupowania aku w marketach właśnie z tych względów mimo atrakcyjnych cen,lepiej kupować gdzieś w sklepach lub hurtowniach tym się zajmujących (jak jest sezon czyli początek zimy zawsze można liczyć na świeży towar) też w dobrych cenach :D
marco80
Specjalista

Panda: C2 VTS
Imię: marek

Numer postu:#63  Postprzez antidotum » So 10:43, 11 lut 2012

Tydzień temu rano, mróz -20 st C moja Panda nie odpaliła. Akumulator jeszcze na gwarancji, kilka dni wcześniej profilaktycznie doładowany prostownikiem. Po naładowaniu zapaliła bezproblemowo.
Wyniki śledztwa: nieogrzewany garaż + ubytek prądu.
Zmierzyłem pobór prądu z akumulatora bez kluczyków w stacyjce: 200mA. Okazało się że tyle pobiera wyłączone radio które założyłem dwa dni wcześniej. Przełożyłem zasilanie radia na "po stacyjce". Teraz prąd z akumulatora bez kluczyków, przez kilkanaście sekund od podpięcia 60-80mA potem około 5mA.
Na razie jest O.K.
W instrukcji miśka podają maksymalny dopuszczalny pobór prądu z akumulatora po wyłączeniu silnika:
dla akumulatora 40 Ah - 24 mA, 50 Ah - 30 mA lub według wzoru 0,6 mA x Ah (pojemność akumulatora).
6l /100km
antidotum
Aktywny

Panda: ACTUAL 1.1 + licznik Dynamic + centralny + pilot + full elektryka

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne