Fabryczne radio i iPhone

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Numer postu:#16  Postprzez Vito » Cz 16:52, 24 mar 2011

bunio14 napisał(a):
sabath21 napisał(a):nie za ładny jest ten clarion ;-)

Niby o gustach sie nie dyskutuje :)
Ja patrze pod katem funkcjonalnosci i do kitu troche ze USB ma z tylu i trzeba gdzies/jakos/ktoredys pociagnac go na front zeby moc np pendrive podpiac. Dla mnie slabe rozwiazanie.

Ja szukałem radia które ma usb z tyłu by mi taki kikut nie wystawał :) wygląda to paskudnie a dodatkowo gniazdo jest narażone na uszkodzenie jak sie przypadkowo zahaczy o pena. USB dałem do schowka i jest git :D
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Re:

Numer postu:#17  Postprzez Jarecki8810 » So 9:30, 14 sty 2012

Huczas napisał(a):jak to sprawdzę to dam znać co i jak. nie sądzę abym spalił coś w radiu dając sygnał z telefonowego wyjścia jack 3,5mm.

Nie wiem, czy już sobie odpuściłeś ten temat czy nie ale powiem Ci tak: na bank w sposób przez Ciebie zaproponowany z kabelkami nic Ci nie wyjdzie. Fiat kombinował ze swoimi radiami i czasem poukrywał w nich jakieś funkcje jak AUX czy ciekawy tryb serwisowy w Stilo ale powoli...

Pandy jeszcze za bardzo nie znam ale Bravę przez 4 lata rozgryzłem całą na wylot wliczając w to pierwszą w życiu naprawę silnika po strzale rozrządu ale poczekajcie... :zakrecony:

Funkcja AUX w radyjku (praktycznie najwyższy model jaki montowali a było ich z 8 chyba) w Bravie aktywowała się po podłączeniu sygnału na odpowiednie piny w złączu zmieniarki i zmostkowaniu dwóch czy nawet trzech pinów w tejże wtyczce. Myślę, że w Pandzie wcale tego nie ułatwili (jeśli już). Trzeba przewracać Internet w tym temacie, może ktoś na świecie już odkrył, co trzeba zrobić. :mrgreen:
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Re: Fabryczne radio i iPhone

Numer postu:#18  Postprzez Huczas » So 13:50, 14 sty 2012

Próbowałem i nic to nie dało. darowałem sobie.
Jeśli sądzisz że jest taka możliwość - podłączenia po lini AUX innego źródła dźwięku - to jestem na tak brakuje mi tego, tylko hmm, z tego co piszesz, musiałbym podłączyć zmieniarkę do radia rozumiem że tą oryginalną - ciężko znaleźć no i nie kupię jej tylko po to by na chwilę podłączyć :|
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#19  Postprzez spacewalker » So 15:23, 14 sty 2012

Masz 2 opcje.

1 - podłaczyc porsty kabel pod wejscie zmieniaki, tak robią w radiach VW http://allegro.pl/wejscie-aux-grundig-m ... 96925.html
radio Blapupunk czy Bosch na tych kostkach ma takie samo wyprowadzenie wiec piny powinny sięzgadzac. Rozszyfrój ktry to i po klopocie .

2 - kupic emulator zmieniaki na USB / SD/ IPOD wtedy sterujesz Ipodem jak zmieniarka (tzn - masz 6 katalogów, w kazdym po 99 tracków) kazdy katalog to 1 CD.
coś bym przerobił...ale co, jak juz nie ma co
spacewalker
Bywalec

Panda: C.D.n....

Numer postu:#20  Postprzez Huczas » So 15:31, 14 sty 2012

spoko, już to sprawdzałem na tych pinach. tylko nic mi to nie daje że mam tam sygnał podpięty bo w radiu nie mam opcji AUX :/ jeśli jej nie uruchomię to nic nie usłyszę :|
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#21  Postprzez Zwierzak » So 17:41, 14 sty 2012

Ostatnio podłączałem AUX koleżance w radiu bez MP3 i miało ono fabryczne wejście AUX w żółtej wtyczce.

Znalazłem jeszcze rozwiązanie dla radia bez fabrycznego AUX, gdzie na piny 19 i 20 jest podawany dodatni sygnał audio, na 20 masa od wejscia audio. Jednak nie ma wejścia AUX w menu więc trzeba uruchomić radio w tryb zmieniarki poprzez podanie masy na pin 17. Nie wiem czy to rozwiązanie działa, bo go nie testowałem.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#22  Postprzez Huczas » So 18:00, 14 sty 2012

sprawdzę przy okazji - dzięki
dla jasności, masę to z obudowy radia mogę dawać?

19 i 20 pin dodatni sygnał czyli rozumiem lewy prawy kanał a ujemny sygnał też na 20?
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#23  Postprzez Zwierzak » So 19:16, 14 sty 2012

Dokładnie tak. Tylko podkreślam, że nie testowałem tego i nie wiem czy nie bedzie miało to jakiś konsekwencji i czy wogóle zadziała.
Zwierzak
Maniak

Numer postu:#24  Postprzez Huczas » So 21:09, 14 sty 2012

hmmm no dziwi mnie że na 20 dwa kable mają być plus i minus...
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#25  Postprzez Jarecki8810 » So 22:43, 14 sty 2012

Zwierzak napisał(a):Dokładnie tak. Tylko podkreślam, że nie testowałem tego i nie wiem czy nie bedzie miało to jakiś konsekwencji i czy wogóle zadziała.

Właśnie skłaniam się do Twoich 3 ostatnich słów. Czy nie jest tak, że radio wymaga od zmieniarki sygnału cyfrowego a nie analogowego?
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#26  Postprzez Zwierzak » So 22:47, 14 sty 2012

O ja dopiero teraz zauważyłem. 18 - masa z obu kanałów, 19 i 20 plus z obu kanałów, 17 masa np z obudowy

Co do sygnału to skłaniałbym się, że sygnał jest cyfrowy, aczkolwiek po co w tekim razie puszczać 30 cm kabla przewodem ekranowanym? To jak pisze zaczerpnięta jest informacja z neta (podobno działająca) więc piszę, że nie sprawdzałem bo nie mam jak

Poza tym na elektrodzie opisują zrobienie AUX w stilo i wpinają się z sygnałem między radio a zmieniarkę - a że zmieniarka ze stilo działa w pandzie (na pewno z connectem, bo sprawdzałem), więc chyba z dużym prawdopodobieństwiem można założyć, że sygnał jest analogowy jednak
Zwierzak
Maniak

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne