wymiana radia

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

wymiana radia

Numer postu:#1  Postprzez Krzys13s » N 10:38, 02 cze 2013

Witam i pozdrawiam. Mam PANDZIOCHE i potrzebuje pomocy. W moim aucie zamontowałem fabryczne radio tzw. "wieże" i po podłączeniu pojawia sie napis "cancheck" i nic, radio kupiłem od handlarza samochodowego i przy mnie zdemontował je z rozbitka. Przeczytałem różne fora i mózg mi się zlasował...... :swir: Może ktoś z was konkretnie się zna na tym??
Krzys13s
Świeżak

Panda: 1.3 Multijet

Re: wymiana radia

Numer postu:#2  Postprzez matyja » N 11:06, 02 cze 2013

podciągnij linię CAN do radia albo znajdź kogoś, kto usunie z radyjka tą funkcjonalność

kod do radia masz? jak się połączy, to go trzeba później wpisać :P
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez Deacon » N 11:16, 02 cze 2013

Prawy górny róg, opcja "Szukaj" :)
search.php?keywords=can+check
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#4  Postprzez Krzys13s » N 14:44, 02 cze 2013

Dzięki za zainteresowanie, ale nie wiem gdzie podłączyc ten can w liczniku, wolałbym nie kombinować metodą prób i błedów, a w kostce od radia tam gdzie powinien byc can1 i can2 są puste miejsca, czyli od nowości tego nie było. Wolę tą drugą opcje czyli wyłączenie sprawdzania can w radiu, ale jak to zrobić krok po kroku, o ile tak się da. w swojej okolicy obdzwoniłem wszystkich znajomych, magików, elektryków, i został mi ksiądz tylko bo nikt z tym się nie spotkał.........

A kodu do radia też nie mam bo handlarz wyjął to radio z rozbitka, i tyle
Krzys13s
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez matyja » N 16:22, 02 cze 2013

sam nie wyłączysz can check'a w radiu - musi to zrobić, ktoś, kto grzebie w elektronice (trzeba wymienić wsad w eeprom'ie)

ja na Twoim miejscu podciągnąłbym pod kostkę magistralę CAN, dzięki czemu będziesz miał tak, jak fabryka dała. po za tym, nie stracisz pewnych funkcji, co z resztą jest napisane wszystko w temacie, który Ci podał Michał

kostka A:
- pin 1 - CAN B podłączasz do złącza O w Body Computer na pin 2
- pin 3 - CAN A podłączasz do złącza O w Body Computer na pin 7

oryginalnie przewody są 0.35mm

tu masz umiejscowienie złącz w Body:
Obrazek

co do PIN'u, to najpierw sprawdź, czy nie ma na obudowie radia naklejki z PIN'em, a później zapytaj Sprzedawcy - może posiada
jak nie, to pozostaje jechać do magika i on Ci znajdzie PIN
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#6  Postprzez Krzys13s » N 16:52, 02 cze 2013

Dzięki serdeczne, moze lepiej bedzie podłączyc ten can, poszukam jakiegoś magika co by to zrobił, bo ja naprawde nie chce czegoś popsuc, a jak nie znajde to pozostaje sprzedac radio, zebym to sie znał na tych schematach to by było super, ale pokaże to temu co ewentualnie by sie tego podjął. dzieki

Mam jeszcze jedno pytanko, co to jest ten body komputer?? czy to jest to łącze co się podpina komputer diagnostyczny?? I czego to jest schemat?? sorki za ogrom pytań ale jestem zielony w tych pinach i kabelkach............., poprostu potrzebuje "z polskiego na nasze" jak dla chłopa.....
Krzys13s
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez matyja » N 17:06, 02 cze 2013

Body, to ta "skrzynka", która znajduje się obok złącza diagnostycznego, tam, gdzie są bezpieczniki w środku samochodu.
ścigasz tą zaślepkę pod kierownicą i patrzysz na Body. schemacik powyżej pokazuje złącza z obu stron tego urządzenia

jak się na tym nie znasz, to faktycznie lepiej będzie, jak ktoś to zrobi za Ciebie :)

taka uwaga jeszcze. po napisaniu posta przez dwie godziny masz możliwość jego edycji - polecam z tego korzystać ;)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#8  Postprzez Krzys13s » N 17:46, 02 cze 2013

dziekuje za wszystko, sorki za blędy, ale pisze w miedzyczasie, na szybko, pozdrawiam, jak rozwiąże ten problem to napisze o tym........ powodzenia

witam ponownie, jednak moja ciekawosc mnie przerosła i odkręciłem tą klapke..... i tam gdzie na schemacie jest kostka A to u mnie jest około centymetrowy (grubość) przewód który jak myśle jest całym zasilaniem doprowadzonym z akumulatora, i gdzie jest to złącze O bo u mnie nie znalazłem,jak dam radę to zaraz zamieszczę fotkę z kablami...

nie moge znaleźć gdzie dodac zdjęcie..........
Krzys13s
Świeżak

Numer postu:#9  Postprzez Mich@ł » N 19:51, 02 cze 2013

Wrzuć np tutaj http://vva.pl ;) Ale ze schematu wynika właśnie że ten gruby kabel jest podpięty go gniazda A więc w czym problem ;)?

A złącze O masz z drugiej strony body.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual

Numer postu:#10  Postprzez Krzys13s » N 20:14, 02 cze 2013

http://vva.pl/Ku
http://vva.pl/K5
http://vva.pl/K1
http://vva.pl/KU
zdjęcia kabli pod tymi linkami

moze problem jest w tym ze nie rozumie o co w tym chodzi pin 1 z can B itp.(nie rozumie tych zdań) bynajmniej zdjęcia zrobiłem, laikiem w 100% nie jestem bo pracowałem w serwisie fiata ale 10 lat temu i nie było takich ceregieli, a z tego opisu nie wiem gdzie mam połączyc te kable. Jak bym miał kase to po kłopocie, kto by umiał to by zrobił a tu auto z kredytu używane nie spłacone, i inne raty np. hipoteka do spłaty............
Krzys13s
Świeżak

Numer postu:#11  Postprzez matyja » N 22:37, 02 cze 2013

"problem" jest czysto elektryczny, przynajmniej jeżeli chodzi o podłączenie linii CAN... i zrobiłbym Ci to za przysłowiową butelkę razem z osiowaniem :)
problem PIN'u można łatwo rozwiązać na pewnym forum, gdzie Administrator wygeneruje kod za darmo po numerze seryjnym radia :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#12  Postprzez dżoana » N 22:55, 02 cze 2013

PS z tą uwagą o edycję postów chodziło o to, żebyś nie pisał 3 swoich postów pod rząd, tylko dopisywał w jednym poście następne- albo chociaż kopiował starą treść, dopisywał nową i wstawiał nowy post, a stare usuwał (nie wiem czy się tak da, chodzi w każdym razie o to, że nabijasz posty- a to jest uznawane za spam i nie jest mile widziane przez moderatorów ;) )

(przepraszam, że teraz ja spamuję, ale nie mogłam zostawić tej uwagi dla siebie :P)
Fu*k the world, I'm a panda!
dżoana
Miss

Panda: bartus2737 :)
Imię: Asia

Numer postu:#13  Postprzez Deacon » N 23:10, 02 cze 2013

Proszę o używanie opcji "Edytuj" a nie klepanie 3 postów pod sobą. Posprzątałem trochę w tym temacie, bo autor bajzel zrobił niezły. Poza tym temat był już opisywany na forum. Proponuje także albo udać się do elektronika albo znaleźć osobę z forum, która Ci to zrobi bo widzę, że sam tego nie ogarniesz.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Numer postu:#14  Postprzez Krzys13s » Śr 17:09, 05 cze 2013

Ciąg dalszy kombinacji...... Obdzwoniłem elektryków wielu......, lecz nikt nie wie o co chodzi. Odsyłają mnie do sklepu gdzie naprawiają radia samochodowe. Porażka. Tylko jeden chciał żeby przyprowadzic auto to coś "pokombinuje"(postoi 2 dni i zapłace jak za nowe radio do pandy), ale też nie wie co się dzieje....... Próbuje dalej może sie ktoś znajdzie.......
Krzys13s
Świeżak

Numer postu:#15  Postprzez Krzys13s » So 21:09, 15 cze 2013

Siema, to już koniec............ Znalazł się magik, stwierdził, że, da się zrobić, i powiedział ze jak nie ma wyświetlania wyświetlacza radia na komputerze auta, to nie ma sensu podłączać się do sieci can w pandzie. Zabrał radio i na drugi dzień odebrałem je (100 zl koszt) i działa w 100%, nie wyłącza się po 20 minutach jak piszą, i ma wszystkie funkcje, prócz sterowania przekręceniem stacyjki (trzeba radyjko właczać i wyłaczać przyciskiem), dzięki wszystkim i pozdro......
Krzys13s
Świeżak

Powrót do Elektryka - problemy techniczne