Tryb skandynawski świateł

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Tryb skandynawski świateł

Numer postu:#1  Postprzez yellow_car » Pn 13:46, 09 sty 2012

Witam,

FIAT PANDA ma instalację CAN (tak wnioskuję po postach z innych tematów) pytanie czy da się zaprogramować tryb skandynawski świateł ... czyli swego rodzaju światła dzienne z wykorzystaniem świateł mijania (palą sie tylko te światał, nic poza nimi nie świeci)? Da się?

Pzdr,
yellow_car
yellow_car
Świeżak

Panda: My Life

Re: Tryb skandynawski świateł

Numer postu:#2  Postprzez Huczas » Pn 14:21, 09 sty 2012

już po przeczytaniu 5x tego doszedłem o co chodzi...

nie da się przeprogramować Body komputera.

O ile zdążyłem poczytać:
Tryb skandynawski świateł działa z czujnikiem zmroku w wyższych modelach samochodów, w pandach nie ma czegoś takiego.
Działa w nich to tak że:
Po uruchomieniu samochodu(manetka w pozycji 0) światła mijania zapalają się z automatu przód i tył.
Po zmroku dochodzi jeszcze oświetlenie tablicy i zegarów w kokpicie.
Wyłączyć się tego trybu nie da bez wizyty w serwisie, więc jeśli ktoś jedzie za granice np. niemcy(tam nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień) mamy problem bo nie da się ich wyłączyć...

W pandzie imo jest to zupełnie niepotrzebne ponieważ można na stałe manetkę ustawić na mijania i zapomnieć o tym(ja tak mam). Po wyłączeniu silnika światła gasną i nie trzeba o nich pamiętać jak w większości samochodów. Jeśli na postoju zajdzie potrzeba zapalenia pozycji wystarczy przekręcić manetkę i się zapalą.

Tyle w temacie.
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#3  Postprzez Vito » Pn 21:55, 09 sty 2012

Dobrze wnioskujesz ma can ale nie ma możliwości włączenia trybu skandynawskiego. Komputer niema takiej opcji :(
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Numer postu:#4  Postprzez OsiemKilo » Pn 22:48, 07 sty 2013

Odkopuje ;) To jak jest rozwiązana w krajach skandynawkich sprawa zapalania świateł? Jest zmodyfikowany oprogramowanie czy podobnie jak u nas, że zostawiasz w pozycji zapalone i gasną razem z silnikiem?
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#5  Postprzez matyja » Wt 2:42, 08 sty 2013

Huczas napisał(a):[...] Wyłączyć się tego trybu nie da bez wizyty w serwisie, więc jeśli ktoś jedzie za granice np. niemcy(tam nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień) mamy problem bo nie da się ich wyłączyć... [...]

wszystko zależy od posiadanego interfejsu :)
np. taka Lexia Proxia dla Peugeot/Citroen/Fiat Ulysse potrafi zrobić wszystko to, co ASO
podobnie jest z innymi samochodami...

te interfejsy robione (podrabiane) przez chińczyków są w pełni kompatybilne z ASO'wskim software, przez co można przeprowadzić pełną diagnostykę, wraz z programowaniem sterownika :)
a przy tym wszystkim, można je kupić za "ludzkie" pieniądze
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#6  Postprzez wojtassslg » Wt 9:43, 08 sty 2013

A widziałeś może, odpalonego examinera na ELM lub czymś podobnym, bez karty VCI?
Mi niestety na takie szmery bajery dawno temu brakło mamony i temat olałem i zapomniałem.
Do tego pojawił się FES to już w ogóle spore możliwości za śmieszne pieniądze i dostępne dla każdego
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#7  Postprzez OsiemKilo » Wt 15:59, 08 sty 2013

Huczas napisał(a):O ile zdążyłem poczytać:
Tryb skandynawski świateł działa z czujnikiem zmroku w wyższych modelach samochodów, w pandach nie ma czegoś takiego.
Działa w nich to tak że:
Po uruchomieniu samochodu(manetka w pozycji 0) światła mijania zapalają się z automatu przód i tył.
Po zmroku dochodzi jeszcze oświetlenie tablicy i zegarów w kokpicie.
Wyłączyć się tego trybu nie da bez wizyty w serwisie, więc jeśli ktoś jedzie za granice np. niemcy(tam nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień) mamy problem bo nie da się ich wyłączyć...

Nie potrzebne są żadne czujniki zmierzchu. Po uruchomieniu silnika zapalają się światła mijania. NIE świeci natomiast oświetlenie deski rozdzielczej i w wielu przypadkach oświetlenie tablicy (manetka w pozycji 0). Robi się ciemno to manetka w pozycji 2 i po sprawie.

Jeszcze raz:
OsiemKilo napisał(a):Odkopuje ;) To jak jest rozwiązana w krajach skandynawkich sprawa zapalania świateł? Jest zmodyfikowane oprogramowanie czy podobnie jak u nas, że zostawiasz w pozycji zapalone i gasną razem z silnikiem?
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#8  Postprzez bambrys » Wt 17:27, 08 sty 2013

są na allegro takie moduły i po zamontowaniu nie świecą się światła mijania bo to było by bez sensu tylko światła drogowe w 40% swojej mocy, można spotkać wiele takich aut ze stanów ale one mają takie coś w standardzie
Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#9  Postprzez matyja » Wt 21:59, 08 sty 2013

wojtassslg napisał(a):A widziałeś może, odpalonego examinera na ELM lub czymś podobnym, bez karty VCI?
Mi niestety na takie szmery bajery dawno temu brakło mamony i temat olałem i zapomniałem.
Do tego pojawił się FES to już w ogóle spore możliwości za śmieszne pieniądze i dostępne dla każdego

ja tutaj nie mówię o uruchamianiu jakiegokolwiek fabrycznego oprogramowania na ELM'ie, tylko o klonach dedykowanych interfejsów, które to współpracują z tymi programami i są z nimi w pełni kompatybilne, przy czym kosztują nieporównywalnie mniej niż oryginalne interfejsy. i tak dla przytoczonej przeze mnie Lexia mamy ok. 80$ za klona vs 900€ za oryginał. do obu tych kwot należy dodać koszty przesyłki z zagranicy + cło, jak się ma pecha :)

nie wiem, czy na chwilę obecną do Fiat'ów są takie interfejsy, gdyż nie miałem potrzeby z niego korzystać - to co napisałem było czysto informacyjnie

a wracając do tematu, to czy takie układy załączające światła drogowe na X % swojej mocy są w ogóle w Polsce dopuszczone do użytku?
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#10  Postprzez wojtassslg » Wt 23:12, 08 sty 2013

rozumiem, ja się bynajmniej nie spotkałem z fejsem klonem pozdro
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#11  Postprzez ma16 » Śr 7:59, 09 sty 2013

Nie sa one dopuszczone i na przeglądzie takie coś nie przechodzi. W grupie audi vw. Oraz bmw i mercedes coś takiego istnieje
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
ma16
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1,1 2003 - SOLD :(
Imię: Marek

Numer postu:#12  Postprzez Worczynski » Śr 21:33, 09 sty 2013

No, ja jeżdżę z modułem i parę razy już spotkałem się z policją i nawet z nimi rozmawiałem o tym i nie mieli 'ale'. Diagnosta na przeglądzie również zauważył i ani słowa złego nie powiedział na te światła, nawet powiedział, że podstawy nie ma do ewentualnego odebrania mi dowodu. A z mojej strony powiem, że wygodne rozwiązanie, które nie psuje wizualnie samochodu. Mam w swoim i w trzech autach w rodzinie i wszyscy są zadowoleni z rozwiązania.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#13  Postprzez bambrys » Cz 12:58, 10 sty 2013

Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Powrót do Elektryka - problemy techniczne