Tylna wycieraczka oraz centralny

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Tylna wycieraczka oraz centralny

Numer postu:#1  Postprzez bercik121 » Wt 18:05, 09 paź 2012

Witam. Po paru tygodniach użytkowania swojej 'Andzi' awarii uległa tylna wycieraczka, w ogóle nie rusza się, leci tylko sam płyn. Drugim problemem jest to, że przestał mi reagować samochód na pracę z pilotem :x Ni z tego, ni z owego, po prostu samochód przestał reagować na naciskanie odpowiednich przycisków na pilocie. Dodatkowym problemem jest to, że nie działa mi centralny. Po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy zamykają się lub otwierają, natomiast reszta drzwi nie reaguje. Czy może ktoś mi pomóc i wskazać przyczynę moich problemów? Prosiłbym również o jakiś schemat lub podpowiedzenie gdzie są bezpieczniki odpowiedzialne za działanie centralnego oraz działanie tylnej wycieraczki, być może problemem są bezpieczniki, choć wyglądają na dobre. Prosiłbym o jakąś pomoc i podpowiedzi, jak można usunąć te usterki, chyba, że są na tyle skomplikowane, że trzeba się udać do specjalisty.
Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
bercik121
Świeżak

Panda: Panda II 1.3JTD

Re: Tylna wycieraczka oraz centralny

Numer postu:#2  Postprzez Zwierzak » Wt 18:58, 09 paź 2012

Musisz coś więcej napisać co masz w samochodzie zamontowane (alarm fabryczny/dokładany, tak samo zamek), bo nikt nie ma tu szklanej kuli, żeby wywróżyć co masz.

Zacznij od sprawdzenia baterii w pilocie.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#3  Postprzez menesz1974 » Wt 19:19, 09 paź 2012

albo silniczek padł,albo wystarczy wd40. sprawdz baterie na poczatku :D
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
menesz1974
Wymiatacz

Panda: 1,1 srebna strzala
Imię: Andrzej

Numer postu:#4  Postprzez bercik121 » Wt 19:30, 09 paź 2012

bateria w pilocie dobra, nawet bardzo dobra ;) więc nie może to być wina baterii. z początku myślałem, że to wina pilota, ale znajomy mechanik uświadomił mi, że pilot działa, ale samochód nie reaguje na polecenia. alarmu nie posiadam, jest tylko centralny fabrycznie. też podejrzewałem silniczek w wycieraczce, ale może ktoś miał już z tym problem i może coś innego jest winne :wink:
bercik121
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez menesz1974 » Wt 19:56, 09 paź 2012

jak miałem w seicento to wlasnie takie coś mnie spodkało,to wystarczylowd-40 i zadziałało
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
menesz1974
Wymiatacz

Panda: 1,1 srebna strzala
Imię: Andrzej

Numer postu:#6  Postprzez bercik121 » Cz 20:25, 18 paź 2012

po dłuższym okresie kiedy nie narzekałem na nadmiar czasu, znalazłem chwilę by zabrać się za usterki. problem z centralnym polegał na...doborze złego bezpiecznika :) zamiast 20amper miał 15amper i się po prostu sfajczył i to w taki specyficzny sposób, że mi jako szaremu użytkownikowi, nie elektrykowi, trudno było to stwierdzić. wymiana bezpiecznika na mocniejszy wszystko naprawiła i znów mogę się cieszyć działającym centralnym :D z wycieraczką jest natomiast gorzej. po rozebraniu całego mechanizmu, okazało się, że silniczek jest za słaby i po prostu nie wyrabia napędzać trybów. dodatkowo zastanowiło mnie pochodzenie całego osprzętu. na całości pisało, że jest 'Made in Italy' natomiast na samym silniczku, jest napisane 'Made in Poland' :D chyba będę musiał kupić nowy mechanizm i go zamontować żeby wszystko było ok.
bercik121
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez Romix13 » So 21:36, 20 paź 2012

Fajnie ,że problem centralnego rozwiązany :)
Niestety bezpieczniki w naszych miśkach często mają tak ,że gdy się przepali to tego nie widać i wtedy nawet gdy się wydaje ,że jest dobry pomaga wymiana jego na inny zamiennik :) nie 1 forumowicz tego już doświadczył :) co do wycieraczki zobacz czy po prostu nie masz zapieczonej ośki w klapie ,było już na forum to wałkowane luknij tu ,może pomoże viewtopic.php?f=5&t=853&hilit=wycieraczka+szyby+tylnej :) i dlatego silniczek nie wyrabia.
Po tym zabiegu zobaczysz co i jak i być może nie trzeba będzie nowego.
Ostatnio edytowano N 20:04, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Elektryka - problemy techniczne