Korodujące przewody.

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Korodujące przewody.

Numer postu:#1  Postprzez Nipro » Śr 19:12, 03 paź 2012

Dziś po raz drugi w swojej karierze Panda odmówiła posłuszeństwa w czasie jazdy. Powód za pierwszy i drugim razem był ten sam: korozja przewodów elektrycznych. Dwa lata temu pękł skorodowany kabel zasilający pompkę paliwową, dziś poszedł kabel od masy. Problem kosztował półtorej godziny i 30 zł :lol: . Oprócz tego co jakiś czas zdarzają się drobniejsze awarie ze strony elektryki/elektroniki, więc ten aspekt Pandy oceniam najgorzej.
Natomiast nie miałem nigdy (odpukać!) problemów mechanicznych. Jedyny kłopot to dość szybko zużywające się przednie zawieszenie, ale ten typ już tak ma. Trzeba się z tym pogodzić i omijać dziury :mrgreen:
Nipro
Świeżak

Panda: 1.1 "srebrna taczka"

Re: Korodujące przewody.

Numer postu:#2  Postprzez wojtassslg » Śr 21:17, 03 paź 2012

Nipro napisał(a):Jedyny kłopot to dość szybko zużywające się przednie zawieszenie, ale ten typ już tak ma. Trzeba się z tym pogodzić i omijać dziury :mrgreen:

To ja powiem tak: "Ten typ tak ma mieć jak i wiele innych świadomych niedomagań"
forumowi inżynierowie techniczni są kształceni w tym kierunku, a kto ulegnie systemowi to być może kiedyś bedzie gryzło go sumienie.
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#3  Postprzez Romix13 » Cz 10:15, 04 paź 2012

Zapytam tak z ciekawości, ile masz przebiegu miśkiem ?
bo tak zastanawia mnie to, że już po 9ciu latach przewody elektryczne już korodują? :shock:
W Pandzie rzadka przypadłość jeśli chodzi o instalację elektr.zwłaszcza tą zakrytą w wiązkach.

P.S. Masę aku.do ramy ,też zdarzyło mi się wymienić ,bo w środku pod izolacją była przeżarta.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#4  Postprzez Nipro » Pt 23:53, 05 paź 2012

Dobijam do 190tys. Korozję wiążę z tym, że parkuję pod chmurką. Problemy elektryczne nasilają się kiedy utrzymuje się wilgoć tak jak to było przez ostatnie noce.
Nipro
Świeżak

Panda: 1.1 "srebrna taczka"

Powrót do Elektryka - problemy techniczne