Dokładność pomiaru temperatury.

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Dokładność pomiaru temperatury.

Numer postu:#16  Postprzez karolfm » Cz 23:02, 29 mar 2012

waldekb3 napisał(a):Orginalny czujnik już w lusterku :) W końcu prawidłowe wskazania temperatury na liczniku.

Na spocie z Michałem robiliśmy porównania i miałem 1 stopień mniej. Myślę, że jest to do przyjęcia. A rezystory mamy takie same.
Panda, Pan nie da..
karolfm
Stały bywalec

Panda: 1.2 Active

Numer postu:#17  Postprzez spacewalker » Pt 5:49, 30 mar 2012

Tez mi się tak wydaje ze 1st to ok. Z drugiej strony jaka jest pewność ze to ten org nie zawyża? Musieli byście miec legalizowany termometr. A z drugiej strony kto wie czy wartość z tego NIE-ORG nie sięgała wartości bliskiej >0,5 i wyswietla pełną dołną wartośc, a org mógł mieć nie wiele więcej niż <0,5 i pokazywał górną wartośc. Najlepiej zrobić pomiar rezystancji obu czujników a nie sugerować się odczytem.
coś bym przerobił...ale co, jak juz nie ma co
spacewalker
Bywalec

Panda: C.D.n....

Numer postu:#18  Postprzez Zwierzak » Pt 7:16, 30 mar 2012

Licznik zaokrągla do 1*C, ale odczyt jest dokładniejszy bo Connect Nav wyświetla z dokładnością do 0,5*C. Zależy też z jaką odchyłką stosujecie termistor, bo spotkałem się z 2%, 5%, 10% i wiadomo cena rośnie wraz z dokładnością. Ci co mają ode mnie to są to 5%, bo dokładniejszych nie mogłem wtedy dostać :)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#19  Postprzez waldekb3 » Pt 12:14, 30 mar 2012

Poprzednio miałem termistor zamontowany w lusterku i pomimo uszczelnienia otworu w lusterku tam gdzie przechodza linki od sterowania ustawieniem lusterka to w czasie jazdy temperatura podnosiła się o 2-3 stopnie.Nie szukałem skąd czerpie ciepło tylko założyłem orginał czujnik.Teraz jest ok . :)
waldekb3
Wymiatacz

Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Imię: Waldek

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne