Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#1  Postprzez wuja69 » Pn 22:03, 21 lis 2022

Witam, w mojej Pandzie z 2007 roku ,auto z gazem Staga , od 2 tygodni próbuję dojść do przyczyny nierównej pracy silnika na gazie i benzynie. Na początku problem objawił się nierówną pracą na wolnych obrotach - czyściłem przepustnicę i skalibrowałem wtryski Valteka niby było lepiej, po tygodniu znowu nierówna praca na gazie .Zakupiłem regenerowane wtryski AC W01 ,ustawienie instalacji gazowej - no fajnie chodzi ale po trzech dniach Zaświecił się check engine - obwód wtryskiwacza otwarty cyl.4 ,skasowałem go posprawdzałem wtyczki na wtryskiwaczach itp..Znowu 2 dni ok . i nagle nierówna praca silnika a stylu biały dym i zapach paliwa i ten sam komunikat o błędzie . wymieniłem na nowy wtryskiwacz na 4 cyl. . Znowu 3 dni spokoju ,już myślę opanowałem sytuację ale nagle to samo na benzynie i gazie błędy 300 ,301 , 201- tym razem cyl. 1, plus przy przy gazowaniu migająca kontrolka gazu na wskaźniku ilości gazu tak jakby na wyższych obrotach przełączało auto z powrotem na benzynę ,plus okresowo biały dym z rury z zapachem paliwa.A do tego rano przy rozruchu wska.temp.silnik na maksa z czerwoną diodą przegrzania( akumulator roczny okresowo doładowywany).Świece wymieniłem na irydowe ok 40tyśkm temu., przewody 30tyśkm, filty od gazu 8tyś. temu, parownik remontowany 8tyśkm temu ,auto w moich rękach 5 lat z przebiegiem ok 180tyśkm.Teraz zamierzam wym. wtryskiwacz na 1cyl. i nowe świece- może pomoże ?.Jeżeli Ktoś by mi poradził w jakim kierunku iść z diagnozą dalej byłbym bardzo wdzięczny ,proszę bardzo o pomoc.
wuja69
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): N 8:24, 27 lis 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 53
Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Pn 22:50, 21 lis 2022

Wymieniasz wtryskiwacze, a wygląda na to że pokiereszowana przez gazownika wiązka generuje problemy.

Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz
 
Posty: 1345
Dołączył(a): So 17:22, 16 sie 2014
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 33
Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#3  Postprzez wuja69 » Wt 7:19, 22 lis 2022

Dziękuję za informację,instalacja gazowa pracowała 8 lat,przejrzeć łączenia w wiązce.
wuja69
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): N 8:24, 27 lis 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 53
Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#4  Postprzez Nowicjusz » Wt 11:07, 22 lis 2022

Tak jak powiedział kolega wcześniej wiązka elektryczna do sprawdzenia. Być może jakiś gryzoń się do niej dobrał.
Skoro podobne problemy występują na dwóch zasilaniach paliw to sprawdził bym jeszcze wszystkie elementy układu zapłonowego. Zwłaszcza cewkę która zasila jednocześnie świece w cylindrach 1 i 4 (pomiary rezystancji uzwojeń). Świece standardowe wymienia się co 40 tys. km przy zasilaniu benzyną , przy LPG częściej. Te irydowe są bardziej odporne na wypalanie elektrod ale przy tym przebiegu bym je zmienił. Przewody zapłonowe też można sprawdzić (chociażby zmierzyć rezystancje czy we wszystkich jest podobna).
Nowicjusz
Świeżak
 
Posty: 29
Dołączył(a): Wt 15:02, 23 cze 2015
Lokalizacja: Sosnowiec
Panda: 1.2
Imię: Tomasz

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#5  Postprzez wuja69 » Wt 18:41, 22 lis 2022

Dziękuje za podpowiedzi ,jutro popracuję na Pandą i dam znać co i jak.
wuja69
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): N 8:24, 27 lis 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 53
Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#6  Postprzez wuja69 » Śr 22:52, 23 lis 2022

Witam dzisiaj wym. wtryskiwacz na 1 cylindrze, sprawdziłem połączenia wtrysków wiązce co magicy od gazu pocięli, zamieniłem cewkę 1i4 cylindra na inną .Tylko świec nie wymieniłem ,ponieważ podesłano mi na gwincie 14 , jutro podmianie świece jak nabędę odpowiednie ,no i próba odpalenia.
wuja69
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): N 8:24, 27 lis 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 53
Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Re: Błąd 300 ,301 , 201 problem z lejącymi wtryskami?

Numer postu:#7  Postprzez wuja69 » Cz 20:17, 24 lis 2022

Dzisiaj wymieniłem świece na nowe, poskładałem wszystko ,pokasowałem błędy .Silnik pracuje ładnie na gazie i benzynie ,przejechałem ok 15km bez problemu. Za pomoc serdecznie dziękuję, jeżeli coś się zmieni to dam znać. Pozdrawiam.
wuja69
Bywalec
 
Posty: 179
Dołączył(a): N 8:24, 27 lis 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 53
Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz


Powrót do Elektryka - problemy techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości