Montaż czujników cofania

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Montaż czujników cofania

Numer postu:#1  Postprzez LEONE » Pt 11:33, 08 kwi 2016

Przy okazji montażu haka do mojej Pandzi znalazłem wolną wtyczkę pod tylnym zderzakiem i ustaliłem że jest od czujników cofania. Postanowiłem doinwestować moją wersję i zakupiłem listwę na zderzak z miejscami na czujniki oraz wiązkę z czujnikami. :jejeje: Teraz brakuje mi tylko info o jakimś sterowniku do tego bałaganu. Widziałem na Allegro w sprzedaży ale nie jestem pewny czy nie mam go już w instalacji skoro była wtyczka z wiązką do czujek. t Czy może ktoś wie gdzie szukać w aucie takiego modułu oraz czy całość trzeba aktywować w body. :?:
"Tylko dwie rzeczy na świecie są nieskończone, wszechświat oraz głupota ludzka. Ale tej pierwszej nie jestem pewny."- Albert Einstein
LEONE
Świeżak

Panda: 1.2 dualogic
Imię: Leo

Re: Montaż czujników cofania

Numer postu:#2  Postprzez Deacon » Pt 13:44, 08 kwi 2016

Pod fotelem kierowcy, na tym wzniesieniu jest w wykładzinie taka "klapka". Odchyl ją i tam powinna być wtyczka do modułu. Do tego w bagażniku po prawej stronie pod boczna tapicerka powinna być mala 2-pinowa wtyczka na buzzer. W body nie trzeba nic aktywować. Podpinasz wszystko i działa. Mam taki full komplet do sprzedania ale niestety w całości ze zderzakiem.
Ostatnio edytowano Pt 19:06, 08 kwi 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: drobne literówki.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez LEONE » Pt 23:03, 08 kwi 2016

Dzięki za wszystkie info. Z Twoich podpowiedzi jest zagadką ten buzzer. Moduł znalazłem na Allegro a czujniki też są do zdobycia. Ile kosztuje Twój zestaw? Może masz na zbyciu taki Buzzer? Jak działa taki zestaw czy korzysta z wyświetlacza? :? Trochę jest tych pytań ale chcę załatwić sprawę przy jednym demontażu zderzaka. :gra:
"Tylko dwie rzeczy na świecie są nieskończone, wszechświat oraz głupota ludzka. Ale tej pierwszej nie jestem pewny."- Albert Einstein
LEONE
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez Deacon » So 12:33, 09 kwi 2016

Czujniki wydają tylko dźwięk z buzzera, nie ma wyświetlacza. Cena zestawu na priv :)
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#5  Postprzez LEONE » Śr 0:26, 20 lip 2016

Witam serdecznie. Zainstalowałem zderzak z czujnikami, moduł oraz głośniczek. Jest jednak jakiś problem :cry: Po włączeniu wstecznego głośniczek piszczy przerywanym sygnałem a następnie cichnie. Myślę , że to problem któregoś czujnika lub modułu. Czy jest jakaś metoda by to sprawdzić. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Może na forum ktoś miał już taki problem. Pozdrawiam Leo
LEONE
Świeżak

Powrót do Elektryka - problemy techniczne