Prośba o pomoc, sugestie w wyborze koloru podświetlenia

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Prośba o pomoc, sugestie w wyborze koloru podświetlenia

Numer postu:#1  Postprzez przetwornica » N 18:51, 16 mar 2014

Drodzy forumowicze, z racji tego, że fabryczny kolor podświetlenia wywołuje u mnie średnie odczucia, jak wielu z Was, postanowiłem go zmienić. Kupiłem diody w różnych kolorach oraz chiński wynalazek z regulacją temperatury, pozwalający bezpiecznie lutować SMD. Podobają mi się kolory żywe, żółty, jak w oplach, pomarańczowy, ale nie bursztyn, czerwony, zielony ale soczysty, a nie jak w skodzie. Przelutowałem wiele rodzai diod i problemem okazały się czerwone plamki niskiego poziomu paliwa, wysokiej temperatury płynu oraz brudno-papierowy odcień skali wskaźników. Na razie mam coś takiego:
Obrazek
O ile kontrolki mają ikony przezroczyste i dokładnie oddają barwę podświetlających je diod, o tyle na wyświetlaczu żółty wyszedł cytrynowy, a na wskaźnikach szaro-bury. Zielony i niebieski odpadają, bo wspomniane plamki wychodzą brązowe. Miałem też czerwone diody, które od razu wylutowałem ze względu na zbyt dużą jasność, niestety nie zrobiłem foty dla porównania. Jak sądzicie, czy warto dać jednak czerwone podświetlenie, które wychodzi najsensowniej, ale nie koniecznie nowocześnie wygląda? Za wszelkie sugestie będę tak wdzięczny, że może się nawet jakoś odwdzięczę :D
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Re: Prośba o pomoc, sugestie w wyborze koloru podświetlenia

Numer postu:#2  Postprzez Deacon » N 20:35, 16 mar 2014

Zakładaj tarcze Indiglo :)

Obrazek
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez Mich@ł » N 20:44, 16 mar 2014

przetwornica, ja bym na wyświetlaczu zostawił diody oryginalne szczególnie jak byś miał zostawiać kolor pomarańczowy ;)

A z czerwonym to ma wyjść coś takiego ;)?
http://img11.tablica.pl/images_tablicap ... elskie.jpg

[edit]
Deacon, zarąbiste te tarcze :D
Ostatnio edytowano N 21:04, 16 mar 2014 przez OsiemKilo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: niecenzuralne słownictwo
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual

Numer postu:#4  Postprzez przetwornica » N 21:54, 16 mar 2014

Deacon, tarcze naprawdę kosmiczne i obrotomierz wyskalowany w tysiącach obrotów, a nie jakieś setki :slinka:
Mich@ł, wyświetlacz z Twojego zdjęcia, pomijając jakość, podoba mi się - ta barwa tryska energią.
Osobiście jestem zwolennikiem kosmetycznych modów. Umawiamy się, że tarcze zostają w ori formie, zmieniam tylko kolor podświetlenia na bardziej żywy. Oryginalne odpada, trąci minioną epoką i przyprawia mnie o mdłości. Żółty gdyby wyszedł jak podświetlenie w oplu, sprinterze albo w pandzie kontrolki np.: ogrzewania szyby, byłoby extra, ale wyszedł mdły, więc idzie do wymiany. Czerwonego miałem 3 odcienie diod. Takie jak kontrolki ładowania czy oleju, kolejny, mocno buraczkowy, jak kiedyś podświetlenie w audi, oraz płonący lekko pomarańczowy, coś a'la BMW i one podobały mi się naj, tylko musiałbym zmniejszyć ich jasność.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#5  Postprzez patryczeknet » Wt 22:12, 18 mar 2014

@Deacon tarcze masz od swojego znajomego co wstawiałeś aukcje? Bo takich cacek u niego nie widziałem. A są Świetne :)

@przetwornica ja też jestem za tym aby zmienić sobie tarcze + oświetlenie. Mam w planach zmienić na jakieś odcień błękitu niebieskiego, ale to dopiero jak będzie nie będę miał nic innego do roboty...

Wkrótce zaprezentuje moje Mario :D A dokładniej chodzi mi o oświetlenie pierwszego rzędu siedzeń, drzwi itd.
W sumie to mam już skończone tylko trzeba dobre foty teraz zrobić + przewiduje jeszcze małe dodatki ale to muszę zobaczyć jak ogarnie mi alternator.
Bo wrzuciłem już ponad 10m LED'ów a mam jeszcze cały tył do oświetlenie z z racji że to jest VAN to można sporo tego zrobić.
patryczeknet
Profesjonalista

Panda: Miesiek 2007r. 1.2 VAN + LPG STAG
Imię: Patryk

Numer postu:#6  Postprzez Deacon » Śr 0:02, 19 mar 2014

Tarcze od Momana robione na specjalne zamówienie :)
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Powrót do Elektryka - problemy techniczne