gniazdo zapalniczki z kabla od radia

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: gniazdo zapalniczki z kabla od radia

Numer postu:#16  Postprzez marmasz » Pt 15:40, 28 lut 2014

Tylko że podciąganie zasilania ogrzewania lusterek z zapalniczki mija się z celem, bo trzeba będzie dodatkowego przycisku. Optymalne byłoby podłączenie pod kable biegnące w progu kierowcy odpowiadające zasileniu ogrzewania tylnej szyby.
Panda 1.1 2005, BRC, kolor vanilla + kilka modów
Obrazek
marmasz
Bywalec

Panda: 1.1 2005 r. + BRC
Imię: Marcin

Numer postu:#17  Postprzez OsiemKilo » Pt 20:32, 28 lut 2014

Dokładnie tak jak napisał marmasz, i wydaje mi się, że było to opisane w temacie z lustrami. Od biedy możesz podpiąc lustra pod tylną szybę, ale najlepiej jakbyś zrobił to na osobnym zasilaniu z użyciem przekaźnika sterowanego z pogrzawania tylnej szyby.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#18  Postprzez zibi63 » So 15:11, 01 mar 2014

Chodzi o to, że nie chcę się wcinać w żaden przewód ani podłączać pod ogrzewanie tylnej szyby. Problem leży w tym, by ogrzewanie działało niezależnie na osobnym włączniku i dotyczyło tylko i wyłącznie samych lusterek. Gdybym zapomniał je wyłączyć, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie ma problemu rozładowania akumulatora. Podciągnięcie prądu z zapalniczki to niewiele zachodu. Ponieważ praktycznie z niej nie korzystam (założyłem pod ładowarkę do telefonu ale trzy kolejno zakupione odmówiły współpracy). Z gniazdka można pobierać prąd o mocy max. 180 watów. Nie wiem ile pobierają maty grzewcze - jakoś nie mogłem się tego doszukać (podają natomiast moc wydzielaną 8-12 wat).
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#19  Postprzez Romix13 » Pn 16:32, 03 mar 2014

zibi63 napisał(a):Chodzi o to, że nie chcę się wcinać w żaden przewód ani podłączać pod ogrzewanie tylnej szyby. Problem leży w tym, by ogrzewanie działało niezależnie na osobnym włączniku i dotyczyło tylko i wyłącznie samych lusterek. Gdybym zapomniał je wyłączyć, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie ma problemu rozładowania akumulatora.

Fabrycznie elektryczne lusterka są w tym samym obwodzie co tylna szyba rozdzielonym przełącznikiem sterowania. Cały układ jest zabezpieczony bezpiecznikiem F40 30A (w body) i sterowany przekaźnikiem zintegrowanym w węźle body, więc problemu nie widzę idealnie obsłuży lusterka, po za tym jak wyłączasz kluczyk i ponownie załączasz szyba tylna się wyłącza dodatkowo więc i lusterka się wyłączą.
Podciągnięcie prądu z zapalniczki to niewiele zachodu.

Z tym że obwód zapalniczki ma 20A. Włączając lusterka i jakieś urządzenia z dużym poborem prądu istnieje ryzyko przeciążenia obwodu. Oryginalnie lusterka gdy są fabr.montowane mają osobny bezp. 7,5 A. Ja mam podpięte pod gruby przewód biało-brązowy ogrz.tylnej szyby w progu kier.jak w manualu i nie mam problemów ze spalonymi bezpiecznikami. 8) działa z przycisku ogrz.tylnej szyby. Z doświadczenia podpowiem Ci że wystarczy włączyć tylko na ok.20sek. i masz pełną widoczność w lusterkach. A zapalniczkę wykorzystuję do wszelakich urządzeń i nie muszę myśleć czy wywali bezp.czy nie.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#20  Postprzez zibi63 » Pn 17:28, 03 mar 2014

Dzięki za podpowiedzi. Problem wyjaśniony u źródła - czyli autora manuala Amino.
Pozdrawiam.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne