Witam, mam Pande 1.1 z 2003 golasa i potrzebuje gniazdka. Z pewnego forum (http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5522) wyczytałem, że mozna się podłączyć pod nawiew (chyba) i teraz chciałbym się dowiedzieć czy dobrze zlokalizowałem te kabelki o których mówił jeden z użytkowników. jestem otwarty na jakiekolwiek alternatywne poropozycje w którym miejscu się podpiąć, najlepiej żeby wyjaśnienia były łopatologiczne ^^. Wiem jak to zrobić z akumulatora ale jednak nie chce mi się grzebać i ciągnać kabla z aku a po za tym odpowiadała by mi funkcja po zapłonie
Leserpl, nawiewy są zabezpieczone bezpiecznikiem chyba 30A więc jak dasz bezpiecznik powiedzmy 20A to spokojnie możesz się pod to podłączyć Ja mam pod to gniazdo podpięte elektryczne szyby.
Pomyśl jeszcze nad podłączeniem gniazda pod gruby czerwony kabel idący do body lewa pokrywa po stronie kierowcy). Tam masz +12V cały czas
Leserpl zobacz jeszcze do tego działu -> viewtopic.php?p=105633#p105633 tu znajdziesz do której wtyczki najlepiej się wpiąć jeśli nie masz doprowadzonej kostki pod wykładziną w tunelu środkowym.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu ==► Mój PANDOLOT ◄== Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
Ja podłączyłem dokładnie pod tą wtyczkę od nawiewu, zdjąłem kawałek izolacji z dolnych przewodów i dokręciłem do nich przewody z gniazdka 12V, które zamontowałem w zaślepce na wyłącznik poduszki. Gniazdo działa przy włączonej stacyjce, zarówno przy włączonym i wyłączonym nawiewie. Nie dawałem dodatkowego bezpiecznika.
A możecie zarzucić jakimś linkiem gdzie można kupić takie eleganckie gniazdo 12V. Nie potrzebuje zapalniczki tylko gniazdo, z taką fajną zatyczką jak to jest w nowoczesnych autach. Czy ewentualnie takie gniazdo się nada? Chodzi mi o ładowanie nawigacji itp? Czy ta zaślepka po odpięciu trzyma się obudowy czy odpada całkiem ?
Ja kupiłem gniazdko Bottari w markecie Kaufland, takie jak tutaj: http://www.ceneo.pl/19771401. Zrobiłem dziurę w zaślepce na wyłącznik poduszki i trzyma się dobrze.
U mnie nie zamontuje tego w zaślepce wyłącznika poduszki bo mam poduszke i wyłącznik tam Myślę raczej o miejscu nieco głębiej, zrobie sobie otwór otwornicą o ile wiertarka mi się tam zmieści... Po ile te gniazda w Kauflandzie ?