Problem - nie odpala

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Problem - nie odpala

Numer postu:#1  Postprzez ash0n » Pt 20:10, 23 sie 2013

Witam
Po wymianie upg, złożeniu rozrządu, podłączeniu elektryki, cewek itd po przekręceniu kluczyka zaświecają się kontrolki i działa rozrusznik, ale w tym czasie jak działa rozrusznik pali się przewód masy pomiędzy pokrywą zaworów i sterownikiem (takie 10cm cienkiego kabla) Wypaliło już całą osłonkę. Co może być przyczyną. Poprzedni właściciel wymieniał komputer, bo odpiął akumulator na 2 tygodnie i padł. Tutaj stał 3 dni bez aku. Nie mam pomysłów. Wszystko podłączone i powinno działać. Mogę przewód wymienić na grubszy, ale co to da. Było ok przez 2 lata. Wcześniej jak podłączałem klemy to odzywał się krokowiec, teraz się nie odzywa. Jak odepnę ten kabelek który się topi to przy podłączaniu klem go słychać. Jakieś zwarcie ? Bardzo proszę o sugestie i pomoc.
Silnik 1.1 2004.
Pozdrawiam.
M.
ash0n
Świeżak

Panda: Panda Pandowa

Re: Problem - nie odpala

Numer postu:#2  Postprzez waldekb3 » Pt 20:39, 23 sie 2013

Może być gdzieś zwarcie , ale również może być brak masy .
Fiat Panda 1.2 8v Dynamic
CanTieCar 3.2 pro
waldekb3
Wymiatacz

Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Imię: Waldek

Re: Problem - nie odpala

Numer postu:#3  Postprzez ash0n » Pt 21:16, 23 sie 2013

Odłączyłem cienki kabelek pomiędzy komputerem i głowicą silnika i sprawdziłem czy jest masa na bloku silnika. Okazało się, że nie ma. Masa idzie od prawego nadkola do obudowy komputera. Gdzie jest połączony blok silnika z masą przecież powinien ją mieć.
ash0n
Świeżak

Panda: Panda Pandowa

Powrót do Elektryka - problemy techniczne