Miganie kontrolki wskaznika paliwa i inne problemy

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Miganie kontrolki wskaznika paliwa i inne problemy

Numer postu:#1  Postprzez banan » Cz 21:04, 20 cze 2013

Witam
Mam problem w jednej Pandzie 1,1 + GAZ
Pewnego dnia (dość duży deszcz) zaobserwowałem jakby jakieś przepięcia w układzie elektrycznym. Podczas jazdy gasła i zapalała się kontrolka paliwa, immobilajzer, temp silnika. Auto zaczęło się dusić, poszły strzały na gazie. Zostawiłem i odpaliłem na drugi dzień to samo. Jak, że miałem w planach wymianę świec i kabli wn tak też zrobiłem. Dużo lepiej, kontrolki już nie gasną, natomiast pozostał problem z dławieniem. Minowicie problem jest gdy chce z wolnych obrotów gwałtownie dodać gazu - czuć ewidentną czkawkę. Podobnie dławi się na wyższym biegu przy małych obrotach. Gdy powoli, z wyczuciem dodaje gaz jest ok. Problem występuje zarówno na gazie jak i na benzynie.
Macie jakieś pomysły ? Nie chcę wymieniać poł auta, aby zdiagnozować usterkę :)
banan
Świeżak

Panda: 1.1 LPG Active 04r, 1.1 LPG VAN 07r, 1.3 MJet VAN 05r
Imię: Kamil

Re: Miganie kontrolki wskaznika paliwa i inne problemy

Numer postu:#2  Postprzez Romix13 » Cz 21:15, 20 cze 2013

Sprawdź dwie rzeczy:
Mianowicie, jeśli po obfitym deszczu takie przepięcia się zaczęły to zamokły Ci wiązki kabli ,przykład: u mnie po dużej ulewie zaczęły się jaja z obrotami na biegu jałowym, komputer wariował dopóki wszystko było mokre , po kwadransie obeschło bo silnik był gorący i wszystko wróciło do normy. Sugestia przeglądnij wiązki czy dobrze zaizolowane i osusz komorę silnika dobrze i jeszcze jedno anomalie "kontrolkowe" na zegarach może powodować również zaśniedziała kostka stacyjki, rozkręć dolną cześć obudowy kolumny kierownicy ten plastik i przeleć "kontakt-sprayem" wszystkie styki i wsuwki w kostce stacyjki.
Druga sprawa odnośnie dławienia, sprawdź główne wtyczki od komputera przy akumulatorze, czy również ich nie zalało. Może to powodować anomalie w sterowaniu silnikiem i jeszcze jedno , sprawdź kable i wtyczki cewek skoro kable WN i świece wymieniłeś.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#3  Postprzez banan » Cz 21:25, 20 cze 2013

Witam. Komora silnika osuszona. Anomalie kontrolkowe ustały, dziwne ale właśnie po wymianie świeć i kabli wn. Po tej wymianie dałwienie też dużo mniejsze, bo da się jeździć, lecz tak jak mówie bardzo delikatnie dodając gaz.
Faktycznie sprawdzę jeszcze połączenia z kompem czy wszystko ok.
banan
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez mich43l » Pt 1:17, 21 cze 2013

dławienie się jest to nic innego jak zbyt mała dawka paliwa lub źle dobrana mieszanka lub też jej brak /a co za tym idzie filtr powietrza przepustnica / pompa paliwa wtryskiwacze filtr paliwa / na gazie parownik wtryskiwacze no i ecu /
ELM 327
Interfejs Tartarini
mich43l
Stały bywalec

Panda: 1.1 8V + Tartarini TEC99
Imię: Michał

Numer postu:#5  Postprzez banan » Pt 14:08, 09 sie 2013

Witam po krótkiej przerwie.
Niestety do tej pory nie uporałem się z tematem dławienia. Mało tego mój mechanik także rozkłada ręce sprawdzone już praktycznie wszystko począwszy od kabli, świec, kolektora ssącego, czujników, sond lamda, katalizatora, rozrządu, przpustnicy i wiele innych. Problem dalej występuję.
Dziś jedzie z pomocą drugi misiek, będziemy szukali problemu.
Może jeszcze jakieś pomysły ?
banan
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez banan » Pn 19:15, 19 sie 2013

Przełożony komputer - nic nie pomogło.
Ostatnio zauważyłem dziwną usterkę - dośc rzadko, ale zauważyłem że czasami gaśnie kontrolka poziomu paliwa. Może to jest jakaś wskazówka..?
banan
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez Travis » Pt 17:32, 23 sie 2013

Powiedz jak (czy w ogóle) udało Ci się coś zrobić z tym dławieniem jak się szybciej doda gazu ;)
Nikt nie zatrzyma rock'n'rolla!
Travis
Świeżak

Panda: Actual 1.1
Imię: Adam

Powrót do Elektryka - problemy techniczne