trip pod przełącznikiem od szyb

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

trip pod przełącznikiem od szyb

Numer postu:#1  Postprzez czupakabra » Pn 11:32, 12 sie 2013

tak wiem zaraz ktoś odpisze ze było to tysiąc razy na forum itd itp, zanim jednak admin przeniesie ten temat do kosza proszę osoby które robiły takie coś o poradę co i jak, bo konkretnego opisu jak trip zrobić w ten sposób nie ma - odpada ten motyw z lutowaniem w liczniku opisany na forum, no to jestem za cienki :)

a mianowicie użytkownik czarnysmok który wymienił mi licznik zaproponował żebym kupił przełącznik od pandy do szyb elektrycznych i pod tym przyciskiem miał działać trip.
niestety czarnysmok wyjechał na dłuższy czas i prośba do Was - czy ktoś ma tak zrobiony trip ? z tego co mówił czarnysmok trzeba chyba jakiś kabelek pociągnąć od kostki od licznika do miejsca gdzie miałby być przełącznik od szyb sterujący tripem.

1. który to kabelek ?
2. jak go poprowadzić pod konsolę w to miejsce gdzie oryginalnie jest przełącznik od szyb ?
3. jak ten przełącznik tam umieścić ?
4. czy trzeba coś programować ?
czupakabra
Świeżak

Panda: Actual 1.1
Imię: Adam

Re: trip pod przełącznikiem od szyb

Numer postu:#2  Postprzez Deacon » Pn 12:06, 12 sie 2013

Tak, było ale po co szukać jak ktoś może podać jak na tacy, nie? Wykażcie chociaż troszkę własnej inicjatywy.
viewtopic.php?f=3&t=2815&hilit=trip
Kostka licznika - pin 4 i 2 (pin 2 to masa)
Wyciągasz licznik, demontujesz osłonę lewarka zmiany biegów (tam, gdzie są zaślepki przełączników szyb) i już masz dostęp do przeciągnięcia kabla.
Kupujesz jakiś mikroprzełącznik w obudowie albo przełącznik chwilowy, wiercisz dziurkę w zaślepce po przełączniku szyb elektrycznych i montujesz w niej przełącznik.
Nie trzeba nic programować.

Do kosza nie wyrzucę ale przeniosę do działu Elektryka bo manual to to nie jest... i chyba trzeba będzie wprowadzić kary za lenistwo :P
Ostatnio edytowano N 19:33, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez matyja » Pn 12:11, 12 sie 2013

możesz też to zrobić łatwiej:

1. podpinasz dwa kabelki pod przełącznik zespolony (gniazdo zaznaczyłem na zdjęciu ): http://imgur.com/amgGp1J
2. przeciągasz te kabelki gdzie chcesz
3. pod te kabelki podpinasz jakikolwiek przycisk zwierny (np. taki: http://sklep.avt.pl/p/pl/487538/przycis ... ierny.html)
4. montujesz przycisk w wymarzonym miejscu i cieszysz się z działającego TRIP'a:)

nic nie lutujesz, masz to zrobione najprościej, bez ingerencji w jakąkolwiek elektrykę w samochodzie
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#4  Postprzez nielubiecie6@o2.pl » Pn 20:32, 12 sie 2013

matyja napisał(a):możesz też to zrobić łatwiej:

1. podpinasz dwa kabelki pod przełącznik zespolony (gniazdo zaznaczyłem na zdjęciu ): http://imgur.com/amgGp1J
2. przeciągasz te kabelki gdzie chcesz
3. pod te kabelki podpinasz jakikolwiek przycisk zwierny (np. taki: http://sklep.avt.pl/p/pl/487538/przycis ... ierny.html)
4. montujesz przycisk w wymarzonym miejscu i cieszysz się z działającego TRIP'a:)

nic nie lutujesz, masz to zrobione najprościej, bez ingerencji w jakąkolwiek elektrykę w samochodzie

duze piwo dla ciebie :P bardzo pomocne,, ale ja pewnie będę sie chciał przy kostce wpiąć bo kierownice zdjąć to raczej duzo pracy :P
nielubiecie6@o2.pl
Bywalec

Panda: Actual,ele,szyb,Klima
Imię: Damian

Numer postu:#5  Postprzez matyja » Pn 20:40, 12 sie 2013

piwo sobie zostaw, jak chcesz wyciągnąć zegary bez ściągania kierownicy :D

na upartego w te piny, o których pisałem można się na wyczucie wpiąć, ale zejdzie Ci trochę czasu, bo ich nie widać
zaopatrz się w dużo cierpliwości i małe konektorki, koniecznie izolowane, bo są one bardzo blisko siebie
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#6  Postprzez czupakabra » Śr 0:36, 14 sie 2013

matyja napisał(a):możesz też to zrobić łatwiej:

wpinam te dwa kabelki przy użyciu jakiejś wtyczki ? takiej białej jak na tym zdjęciu ?
viewtopic.php?f=3&t=2815&hilit=trip&start=15

jeśli tak to skąd taka wtyczkę wziąć można to kupić w sklepie, to jest jakaś uniwersalna wtyczka ?
czupakabra
Świeżak

Panda: Actual 1.1
Imię: Adam

Numer postu:#7  Postprzez matyja » Śr 2:04, 14 sie 2013

no takiej wtyczki... ale raczej jej nie dostaniesz, chyba, że w ASO, albo z jakiegoś trupa

dlatego napisałem, żebyś zaopatrzył się w konektory izolowane, albo zwykłe i zgrzać je wtedy koszulką termokurczliwą
coś takiego: Obrazek
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#8  Postprzez bobofrut » Śr 22:26, 21 sie 2013

Na takich konektorkach działaliśmy u Darii w Pandzie, sprawdzają się i bdb pasują, tylko trzeba starannie zaizolowac.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Powrót do Elektryka - problemy techniczne