Mandaty za jazde bez zimowych opon.

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Mandaty za jazde bez zimowych opon.

Numer postu:#1  Postprzez gumis » Pt 17:33, 27 lip 2012

Juz ich powalilo. Politycy dokladnie wiedza od kiedy i do kiedy bedzie snieg :/

http://serwisy.gazetaprawna.pl/transpor ... rotce.html
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Re: Mandaty za jazde bez zimowych opon.

Numer postu:#2  Postprzez Agent » Pt 18:05, 27 lip 2012

Przecież żyjemy w chorym kraju, gdzie każe się ludziom cały rok jeździć na światłach to i można naciągać obywateli na zakup opon zimowych. A co tam! :hahaha:
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#3  Postprzez Pawell82 » Pt 18:56, 27 lip 2012

No tak chory kraj z tymi światłami to trzeba było by zrobić porządek :swir: ale ciekawe w jakim okresie wprowadzą jazdę na zimówkach chyba jak spadnie temperatura wtedy każdy policjant będzie miał termometr przy sobie :P
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : viewtopic.php?f=45&t=2851
Pawell82
Księżycowy Jimm

Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
Imię: Paweł

Numer postu:#4  Postprzez gregory1979 » Pt 19:47, 27 lip 2012

A ciekawe co z tymi co mają opony całoroczne :hmm:
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#5  Postprzez gumis » Pt 19:50, 27 lip 2012

Pawell82 napisał(a):ale ciekawe w jakim okresie wprowadzą jazdę na zimówkach chyba jak spadnie temperatura wtedy każdy policjant będzie miał termometr przy sobie :P

1 listopada do 31 marca.

:?
gumis
StickerLover

Numer postu:#6  Postprzez Zwierzak » Pt 21:07, 27 lip 2012

Pomysł moim zdaniem dobry i powinni jeszcze wprowadzić jakąś realną wysokość minimalną bieżnika.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#7  Postprzez Deacon » Pt 21:50, 27 lip 2012

zgadzam sie ze Zwierzakiem - pomysl dobry ale wykonanie bedzie jak zwykle w tym kraju z czapy.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#8  Postprzez gumis » Pt 22:41, 27 lip 2012

a co w tym dobrego? Opony zimowe zaklada sie przy okreslonych warunkach atmosferycznych. Jesli ich w moim regionie nie bedzie, a bylo tak, ze w pazdzierniku nie bylo ani sniegu, ani specjalnie zimno, to co wtedy? Po cholere samochod katowac na zimowych oponach?

Chyba kazdy ma swoj rozum i wie kiedy zakladac zimowki. Niedlugo bedziemy wszedzie zawaleni smiesznymi przepisami i co wtedy?

Pasy zapinacie, bo: czujecie sie wtedy bezpieczniej czy tak nakazuje prawo?
gumis
StickerLover

Numer postu:#9  Postprzez w5minut_pl » Pt 23:49, 27 lip 2012

Agent napisał(a):Przecież żyjemy w chorym kraju, gdzie każe się ludziom cały rok jeździć na światłach to i można naciągać obywateli na zakup opon zimowych. A co tam! :hahaha:

Dokładnie.
Nieważne że Kowalski straci, byle vat można było z tego roztrwonić.
A że straci to pewne. Bo jak sądzę sprytny Kowalski zakupi wspomniane zimówki na wysypisku.
w5minut_pl
Bywalec

Panda: 1,1 razy 2
Imię: Andrzej

Numer postu:#10  Postprzez Deacon » So 15:30, 28 lip 2012

gumis napisał(a):[..]Jesli ich w moim regionie nie bedzie, a bylo tak, ze w pazdzierniku nie bylo ani sniegu, ani specjalnie zimno, to co wtedy? Po cholere samochod katowac na zimowych oponach?

sam podawales info z artykulu, ze ma to dotyczyc okresu od 1 listopada do 31 marca a ty wyskakujesz z pazdziernikiem :)
to, ze nie ma sniegu nie znaczy, ze masz jezdzic na letnich. opona letnia traci swoje wlasciwosci ponizej 7st. bo zaczyna twardniec.

gumis napisał(a):Chyba kazdy ma swoj rozum i wie kiedy zakladac zimowki. Niedlugo bedziemy wszedzie zawaleni smiesznymi przepisami i co wtedy?

no wlasnie chyba nie kazdy. co zime widze kretynow jezdzacych na letnich. jeden nie kupuje bo go nie stac co juz wogole uwazam za jakas komedie bo jak stac mnie na auto to stac mnie na jego eksploatacje. nie stac mnie na eksploatacje - nie kupuje auta. niestety Polacy maja problem z logicznym mysleniem i stad tyle trupow jezdzacych po naszych drogach. inni nie kupuje bo "przeciez ja mam 5km do pracy to po co bede kupowal".

gumis napisał(a):Pasy zapinacie, bo: czujecie sie wtedy bezpieczniej czy tak nakazuje prawo?

czuje sie bezpieczniej ale... gdyby nie nakazywalo tego prawo to polowa jezdzila by bez bo tak jest wygodniej. Polak to taki dziwny typ, ze jak czegos nie musi zrobic to nie zrobi chociaz wie, ze powinien.

co do uzywek - tutaj nic sie nie zmieni. kto ma kupic nowe to kupi, kto uzywki to kupi uzywki. ze smietnika opony nic nie dadza bo przy kontroli zaplaci i tak mandat bo nie beda mialy bieznika. tamat uzywek to temat rzeka.

z drugiej strony tez nie lubie jak sie mnie do czegos przymusza ale ja i tak zmieniam opony mniej wiecej w podanym okresie wiec mnie ten przepis bedzie przydko mowiac zwisal :)
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#11  Postprzez Camcioo » So 15:52, 28 lip 2012

Jestem tego samego zdania co Deacon, nie stać mnie to korzystam ze środków miejskiego transportu, mniejszy tłok na ulicy zawsze na +.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#12  Postprzez Zwierzak » So 16:49, 28 lip 2012

gumis napisał(a):a co w tym dobrego? Opony zimowe zaklada sie przy okreslonych warunkach atmosferycznych.

Czyli co? Jak masz co 2 tygodnie słońce na zmianę ze śniegiem, to teraz zmieniasz opony przykładowo 5 razy? Weź przestań :lol:

Takie przepisy są potrzebne, bo niestety przy każdym większych opadach śniegu zajmie Ci max. 10 minut, żeby znaleźć kogoś na prawie łysych letnich na drodze.

Podzielam zdanie kolegów, że jak kogoś nie stać, to zostają nogi/rower/komunikacja miejska.

Pasy zapinacie, bo: czujecie sie wtedy bezpieczniej czy tak nakazuje prawo?

Pasy zapinam i zmuszam każdego, kto ze mną jedzie, bo widziałem jakie skutki powoduje ich niezapinanie :wink:
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#13  Postprzez gumis » So 19:50, 28 lip 2012

ok, jesli pogoda bedzie zmienna, albo srednia tem spadnie ponizej 7 stopni, to ok, zakladam zimowki. Ale jesli dalej bedzie dosc przyjemnie, sniegu dalej nie widac, to po co zakladac zimowki?

Pomimo przepisu zawsze znajdzie sie ktos, kto bedzie probowal go obejsc ale juz na to nic nie poradzisz. Kazdy ma swoj rozum i nie upilnujesz wszystkich. Ale to do kierowcy powinna nalazec decyzja kiedy ma zakladac zimowki. Jesli pogoda oraz warunki beda sprzyjajace to nie widze powodow aby wczesniej zakladac inne gumy.

Zwierzak napisał(a):Pasy zapinacie, bo: czujecie sie wtedy bezpieczniej czy tak nakazuje prawo?

Tak samo jest z oponami zimowymi. Nikt nie musi stac nad toba, ani wymyslac smiesznych przepisow abys wiedzial, ze tak trzeba.

Pasy zapinam i zmuszam każdego, kto ze mną jedzie, bo widziałem jakie skutki powoduje ich niezapinanie :wink:[/quote]

Chodzi mi o to, ze kierowca juz niedlugo o niczym sam nie bedzie mogl decydowac. Z kazdej storny bedziemy ustawieni przez ustawy, nakazy, zakazy. Juz caloroczna jazda na swiatlach to glupota, np. w tak sloneczne dni jak teraz. Tak samo chore bylo likwidowanie zielonych strzalek do warunkowego skretu w prawo. Kolejny chory przepis naszych wladz.

Wedlug mnie, to kompletna bzdura. Za jakis czas nie bedziesz mogl sie spokojnie wysrac, jesli nie napiszesz podania oraz nie uzasadnisz swojej potrzeby.
gumis
StickerLover

Numer postu:#14  Postprzez SzaLaS » So 23:11, 28 lip 2012

Również jestem za takimi przepisami. Ogumienie dużo daje i od niego również zależy nasze bezpieczeństwo,

Popieram wypowiedzi Zwierzaka.
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
SzaLaS
Emeryt

Panda: 1.1 LPG
Imię: Wojtek

Numer postu:#15  Postprzez Waluś » N 1:46, 29 lip 2012

Moim zdaniem zimówki powinny być obowiązkowe od dawna, ale nie w jakimś danym okresie - tak jak tutaj od 1 listopada do 31 marca - lecz wtedy gdy są odpowiednie warunki na ich stosowanie. Tak jak napisał kolega wyżej, czasami do połowy listopada jest piękna słoneczna pogoda i jest powyżej 10st. i nie każdy uważa że już musi zakładać zimówki :)
Waluś
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual Eco

Następna strona

Powrót do Luźne tematy...