Korozja
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- t-przemek
- Specjalista
- Imię: Przemek
- gadu: 0
Re: Korozja
Progi i dół drzwi. Robią się takie małe kropeczki
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
Dół tylnej klapy, maska przednia od wewnątrz w okolicach zaczepu zamka.
Dzięki,teraz wiem gdzie zabezpieczyć przed następstwami nadchodzącej dużymi krokami zimy 
- bart_tychy
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Bartek
zobacz jeszcze drzwi tylne, na łączeniach.
Akurat walczę z hamulcami.Myślę ,że w czerwcu auto na kobyłki i szukam,zabezpieczam itp.
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
A jak prawidłowo zabezpieczyć taką pandę przed rdzą?
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
Czasem okolice mocowań relingów dachowych (tzn. pod relingami). Zwłaszcza jeśliktoś zamontowzł niestarannie i się woda dostała pod.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
olo2222 pisze:...jakieś ulubione miejsca dla korozji?
Progi na samym przodzie i na samym tyle w miejscach styku z nadkolem, jeśli masz przednie chlapacze to właśnie pod nimi i na tylnych wahaczach uchwyty na przewody hamulcowe.
victor89 pisze:A jak prawidłowo zabezpieczyć taką pandę przed rdzą?
Najlepiej jakimiś paroma puszkami bitexu lub temu podobny środek smolisty do konserwacji podwozia. Zwykły baranek odradzam, pomaga na jeden góra dwa sezony.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
Profile i miejsca zamknięte będę pokrywał woskiem antykorozyjnym. Miejsca gdzie już jest rdza pewnie pójdzie brunox. Jeszcze pomyślę czym zastąpić bitex.Starym sposobem jest smar na gorąco,ewentualnie smar rozpuszczony benzyną.
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Zauważ, że nikt tu nic nie napisał o podłodze a najstarsze pandy mają już 10 lat 
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Ja proponuje wszystkim co posiadaja, bądź zamierzają zakupić pande sprawdzić z przodu podłużnice od strony nadkoli. Ja u siebie wczoraj podczas pucowania auta na zlot wsadziłem tam reke i sie przeraziłem. Jest tam taka jakby półka w której zbiera sie piach/błoto, to będzie gnić prędzej jak poźniej.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- moszczu
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
OsiemKilo pisze:Ja proponuje wszystkim co posiadaja, bądź zamierzają zakupić pande sprawdzić z przodu podłużnice od strony nadkoli. Ja u siebie wczoraj podczas pucowania auta na zlot wsadziłem tam reke i sie przeraziłem. Jest tam taka jakby półka w której zbiera sie piach/błoto, to będzie gnić prędzej jak poźniej.
Ja przy każdym myciu auta, myje także nadkola i także właśnie tą tzw "półkę" podluznicy
-
wuja69
- Bywalec
- Imię: Janusz
- gadu: 388664
OsiemKilo pisze:Ja proponuje wszystkim co posiadaja, bądź zamierzają zakupić pande sprawdzić z przodu podłużnice od strony nadkoli. Ja u siebie wczoraj podczas pucowania auta na zlot wsadziłem tam reke i sie przeraziłem. Jest tam taka jakby półka w której zbiera sie piach/błoto, to będzie gnić prędzej jak poźniej.
Już to kiedyś opisywałem,w tej półce są otwory odpływowe do komory silnika,trza sprawdzić czy są drożne.